IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Йоловски: Генерирането ежегодно на 3% дефицит води до скоростно нарастване на дълга

Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна фискална политика, продължаваме да генерираме големи дефицити, но без реформи, предупреди експертът

20:40 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Към момента все още сме далече от дълговата спирала, но това по никакъв начин не трябва да ни успокоява. Генерирането ежегодно на 3% дефицит води до доста скоростното му нарастване. Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна  фискална политика, която сме водили в предишни години, ние продължаваме с лекомислен похват да генерираме големи дефицити, но без да виждаме реформи. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

 „В номинално изражение дългът нараства с високи темпове. В момента той все още е на ниско ниво спрямо средноевропейския. Но е важна и скоростта, с която се повишава. Това увеличава разходите за лихви и те доста ще ни тежат в следващите години“, прогнозира експертът.

По думите му, когато поемаме дългове, те трябва да бъдат насочени към създаване на благоприятна среда за икономически растеж.

Доц. Йоловски смята, че в момента основният двигател на разходите в бюджета са пенсиите и напомни, че бюджетът разчита на заложените високи капиталови програми, които обаче са с голям процент на неизпълнение.

 „Минималната заплата и пенсиите се вдигат, но ако ги вдигаме в номинално изражение, а в същото време има висока инфлация, в реално изражение те ще си останат почти същите и няма да можем да си купим повече, посочи той и напомни, че това наблюдаваме през последните две години. – Когато имаме несъответствие между възнагражденията и производителността на труда, това е много силен проинфлационен импулс.“

Според доц. Йоловски в страната ни липсва и другият производствен фактор – капитал, изостават и инвестициите.

„Оказва се, че не управляваме добре инвестициите си. Трябва да се въведе методика на капиталово бюджетиране, за да постигнем по-добро управление на публичните инвестиции и по-високо изпълнение на тези разходи“, съветва експертът.

Доц. Йоловски коментира и надценяването на приходите. „Прогнозата за икономическо развитие и растеж на БВП е изключително оптимистична. Вече виждаме индикации от Европа и от българската икономика, че вървим към едно забавяне. Ако не изпълним прогнозата за БВП, бихме могли да очакваме по-ниски приходи, които ще доведат до по-висок дефицит", предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още