IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великденските добавки бяха одобрени и от бюджетната комисия

Дебатите около допълнителните 75 лв. за най-бедните пенсионери доведоха до пререкания между ГЕРБ и ПП-ДБ

16:38 | 04.04.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха да бъде даде дадена великденска добавка за най-бедните пенсионери. Ден по-рано предложението беше одобрено и от социалната комисия в парламента. 

Вносители са депутатите от ГЕРБ-СДС и от ДПС - Деница Сачева, Теменужка Петкова, Йордан Цонев и Станислав Анастасов. Те предлагат отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година.

По време на първото четене на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване за предложението гласуваха 13 от депутатите, а 6 гласуваха с „въздържал се“. Членовете на комисията отхвърлиха предложението на „Възраждане“ за добавка в размер на 100 лв., средствата за която да бъдат осигурени от допълнителното пенсионно осигуряване. Депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев обясни, че това предложение би стигнало до Конституционния съд, който вече се е изказвал негативно по темата. Източникът и общата стойност на средствата беше мотив за отхвърляне от страна и на други депутати в бюджетната комисия. 

Въпреки че в началото на заседанието председателят ѝ Йордан Цонев (ДПС) призова народните представители да се въздържат от политически коментари, дебатът премина в спор между ГЕРБ, ПП-ДБ и него самия относно начина, по който е бил приет държавния бюджет за тази година и това кой има право да го променя.

Общият размер на необходимите за добавките средства е 40 млн. лв. По време на заседанието от НОИ посочиха, че биха могли да изплатят сумата чрез вътрешно преструктуриране. Пенсии под линията на бедност получават 534 000 души.

„Принципната позиция на Министерството на финансите към момента е, че увеличенията в пенсиите следва да са трайни, а не еднократни, и по възможност за всички, а не само за някои, и то със случайно определени граници“, каза по време на заседанието зам.-министърът на финансите в оставка Георги Клисурски. Той посочи, че по официален ред е получил информация от НОИ, че към края на февруари Националният осигурителен институт разполага с 6 389 000 лв. допълнителни приходи и предложената от ГЕРБ-СДС мярка няма да изисква допълнителни трансфери от държавния бюджет.

Той подчерта, че не смята линията на бедност за добър критерий, защото пенсионер, който получава 527 лв. няма да вземе допълнително подпомагане, а такъв, който получава 525 лв. – ще получи.

Йордан Цонев заяви, че според него не трябва да се противопоставят трайното повишаване на пенсиите с възможността за добавки.

„Моето мнение е, че двата пътя не си противоречат, стига да има финансова възможност. Не е никак зле хората, които получават пенсия под линията на бедност, да бъдат подпомагани един или два пъти в годината с определени суми“, каза Цонев.

Депутатите от ПП-ДБ в комисията обявиха, че ще гласуват с „въздържал се“.

Георги Ганев (ПП-ДБ) отбеляза, че в предвидената добавка от 75 лв. представлява увеличение средно за годината от 6 лв. за 150 хил. души, които получават под минималната пенсия, която е с 3 лв. под прага на бедност. Според него всички хора, които са имали по-голям осигурителен принос, но няма да получат тази добавка, ще почувстват това като несправедливост. Непенсионираните бедни също са изхвърлени от тази мярка, което също смятаме за проблематично, каза Ганев.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ отбеляза, че и двата проекта за добавките – този на ГЕРБ-СДС и този на „Възраждане“, вземат предвид само пенсионерите, които имат пенсия под прага на бедност, но посочи, че много от тях имат и други доходи – от наеми например.

„Ние искаме трайно и справедливо повишаване на пенсиите, а не еднократно подаване на подаяния“, каза Сабрутев.

Той заяви, че с ГЕРБ и ДПС заедно са гласували Закона за държавния бюджет, в който обаче нито една от двете партии не е отправила предложенията за добавки, макар че са имали такава възможност. По думите му приемането на това изменение е в нарушение на Закона за публичните финанси, защото право да предлага изменения в бюджета има само Министерският съвет.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев се възползва от коментара на Сабрутев, за да премине в нападка към финансовия министър Асен Василев, който вече е поискал отпускане на допълнителни средства, които не са били обсъждани, като осигуряването на безплатно висше образование, и обяви, че има „невидима част“ на държавния бюджет.  

На репликата му отговори депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров с въпрос за това каква е стойността на всички предложения, отправени от ГЕРБ-СДС в последните дни, за финансиране на проекти – за фонд „Енергийна сигурност“, саниране, повишаване на заплатите във висшето образование и повече средства за МВР. 

В крайна сметка дебатите приключиха с гласуване, по време на което проектът на ГЕРБ-СДС беше приет, а този на „Възраждане“ – отхвърлен, а дебатите ще продължат в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още