IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия одобри 75 лв. великденска добавка за пенсии до линията на бедност

С 40 милиона от бюджета ще се подпомогнат 534 хиляди пенсионери

17:24 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалната комисия на парламента прие предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за 75 лв. великденска добавка за пенсионерите с пенсии до линията на бедност. С приетия на първо четене законопроект се изменя и допълва Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г., предаде БТА.

Предложението на Деница Сачева, Теменужка Петкова, Йордан Цонев и Станислав Анастасов е за отпускане на великденска добавка в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, колкото е и линията на бедност за тази година.

Вносителите отбелязват в мотивите към законопроекта, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 хиляди пенсионери.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“.

Комисията по труда, социалната и демографската политика отхвърли с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се“ законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер.

От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април  до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на държавното обществено осигуряване.

Според финансовия министър Асен Василев предложението за допълнителна великденска добавка е популистко и може да застраши увеличението на всички пенсии от 1 юли.

„Моята позиция винаги е била за трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Това е порочна практика и дели пенсионерите на групи“, коментира преди ден той.

Финансовият министър допусна, че е към края на годината за бюджета за Националния осигурителен институт (НОИ) може да се съберат 40 млн. лева, „но не е сигурно и зависи от много фактори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още