IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионерите с под 526 лв. пенсия ще получат по 100 лева за Великден

Добавката ще се начисли към пенсиите на почти една четвърт от българските пенсионери

12:15 | 12.04.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пенсионерите с пенсии под прага на бедност (526 лева) ще получат добавки за Великден от 100 лева. Това решиха депутатите, които гласуваха окончателно поправки в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 година. Средствата, които ще бъдат необходими, са 59 млн. лева, съобщава БНТ.

По данни на НОИ добавката ще получат почти една четвърт от българските пенсионери.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Срещу предложението се обявиха от ПП-ДБ.

"Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо. Петстотин хиляди души ще получат по 100 лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", каза Искрен Митев от ПП-ДБ.

От ДПС заявиха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. И допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство.

Депутатите отхвърлиха предложението на "БСП за България" всички пенсионери да получат по 50 лева за великденските празници. След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа "за", 32 - "против" и 101 - "въздържал се".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 седмици
Айде честито! Със здраве да си ги харчат!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още