fallback

Надеждите за икономиката върнаха биткойна на ниво от над 24 хил. долара

Ръстът продължава и на по-широкия пазар, където етерът прибавя 5,9% към цената си, рипълът - 3,3%, а солана - 7,4%

13:21 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна мина прага от 24 хил. долара, след като се задържа на равнище от над 23 хил. долара през почивните дни, съобщава CoinDesk.

Криптовалутата се разменя за 24 171 долара минути след 12 ч. българско време, като за последните 24 часа това е поскъпване от 5,4%. Ръстът продължава и на по-широкия пазар, където етерът прибавя 5,9% към цената си, рипълът - 3,3%, а солана - 7,4%.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Биткойнът падна под 23 хил. долара по-рано в петък, след като от социалното министерство на САЩ публикуваха данни за заетостта, според които ръстът на работните места е близо два пъти по-силен от очакванията на повечето анализаторите за юли. Допълнителните работни места са в контраст с предишни данни, според които икономиката се забавя достатъчно, за да позволи на централната банка да започне да прекратява постепенно политиката на лихвени повишения.

Биткойнът загуби над 50% от стойността си от началото на годината, потъвайки заедно с акциите заради притесненията на инвеститорите за заплахата от инфлация и икономическо свиване. Дигиталните активи обаче отново се връщат на зелено, наред с акциите, през последните три седмици на фона на възвърнати надежди.

„Ако биткойнът може да се задържи на равнището от 23 хил. долара, това може да е много обещаващо за средносрочните прогнози“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda. Той е оптимистично настроен: „Биткойнът се стабилизира тук и може да видим още бича инерция до нивото от 25 хил. долара“.

Криптовалутите вървяха в синхрон с водещите фондови пазари в петък, които бяха на червено след данните за работните места, преди да възстановят част от загубите и да завършат сесията преобладаващо без значителни изменения. Технологичният индекс Nasdaq изтри 0,5% в петък, а широкият S&P 500 бе надолу с 0,2%. Въпреки това и двата измерителя отчетоха трета поредна седмица на ръстове, подкрепени не само от знаците за забавяне на растежа, но и от оптимистични прогнози за някои от водещите технологични и финансови компании.

В допълнение криптопазарът посрещна и порция добри и лоши новини. В понеделник стана ясно, че от платформата Nomad са били източени 200 млн. долара.

Пазарите обаче бяха насърчени от актуални инициативи, включващи големи институционални инвеститори. Мениджърът на активи Brevan Howard осъществи най-голямото пускане на криптохедж фонд с над 1 млрд. долара активи под управление. BlackRock пък започна партньорство с криптоборсата Coinbase за улесняване на достъпа до криптовалути на институционални инвеститори. Акциите на Coinbase поскъпнаха с 10% в четвъртък и с още 4,6% в петък.

„Фирмите за традиционни финанси продължават своя криптотласък“, посочват от Arcane Research в нюзлетър от петък.

Във вторник се очакват и данни за представянето на Coinbase за второто тримесечие. Миньорите Marathon Digital и Riot също ще публикуват резултати тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още