IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптофеновете залагат кога етерът ще изпревари биткойна

Те са обладани от нов оптимизъм с приближаването на пореден ключов етап за монетата

19:45 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът, най-голямата монета по пазарна капитализация, винаги е властвал в земята на криптовалутите. Но сега, благодарение на впечатляващото поскъпване на етера, феновете на токен номер 2 отново се връщат към предсказанията, че той е орисан един ден да вземе трона, пише Bloomberg.

На езика на криптовалутите, то е известно като „обръщане“ – и все още е далеч, ако изобщо се случи. Пазарната капитализация на етера от около 210 млрд. долара е по-малко от половината на тази на биткойта, дори и след като етерът поскъпна с 50% през последния месец. И все пак неговите привърженици са обладани от нов оптимизъм с приближаването на пореден ключов момент за монетата. Това според тях ще увеличи шансовете за обръщане – по-скоро, отколкото по-късно.

„Продължавам да чувам хората да задават въпроса „Кога ще се обърне?“, пише в бележка основателят и главен изпълнителен директор на Quantum Economics Мати Грийнспан. „Въпреки да няма гаранции, че това някога ще стане, само по гледането на числата изглежда сякаш това става все по-бързо всеки ден“, допълва той.

Привържениците на етера го за по-добра версия на биткойна почти от самото му създаване от Виталик Бутерин през 2014 г. и пускането му година по-късно. Бялата книга на биткойна е представена през 2008 г. от Сатоши Накамото – име, използвано от анонимния човек или група, разработили токена.

Етерът поскъпва през последните седмици на фона на растящия оптимизъм за дългоочакваното му софтуерно подобрение, което ще улесни преминаването от сегашната му система на работа с миньори към по-енергоефективна с използване на депозирани монети. Промяната към т. нар. proof-of-stake система се очаква да стане през септември, след като бе отлагана в продължение на години. Разработчиците на етериума наскоро сигнализираха, че напредъкът в тестовете на новата система продължава и през идните седмици ще се проведат редица събития във връзка с промените.

От QCP, платформа за криптотърговия, съобщават за търгувано „невероятно количество“ кол опции през последните дни. Оттам допълват, че хедж фондовете са големи купувачи. „Очакваме това търсене да продължи с наближаването на сливането през септември“, посочват в съобщение в Telegram.

Етерът поскъпна с приблизително 50% от средата на юни и свързаните с етериума активи също напредват. Междувременно лидерството на биткойна намалява до около 40% от пазара, което е спад от 70% през януари миналата година, показват данни на CoinMarketCap.

„Биткойнът е 50-килограмовата горила, но етерът всъщност е другата 50-килограмова горила. Всичко останало е зад тях“, посочва Джо Дипаскале, главен изпълнителен директор на BitBull Capital. Неговата фирма има етери и купуваше, докато цената на монетата растеше от 1000 долара до 1500 долара, допълни той.

Обръщането „е много възможно“, коментира Боди Пинкнер, анализатор на мениджъра за управление на криптоактиви Arca. Според него след сливането монетата ще стане дефлационен актив. „Така че тази променяща се динамика предвещава на теория да е добре за цената на етера спрямо биткойна, особено в среда на затягане“, коментира той.

Цената на етера през последния месец. Графика: CoinGecko

Това обаче не е ново развитие на нещата. Криптофеновете отдавна търсят знаци, че лидерството на биткойна може да изчезне с появата на нови проекти и токени. И докато макар работата по сливането да продължава вече години, тя бе забавяна много пъти. Последно се очакваше сливането да стане през юни, но отново бе отложено.

„Самото сливане е много рисковано събитие и много неща могат да се объркат“, казва Грийнспан. „Както винаги на пазара, по-големият риск може да се равнява на по-голяма възвръщаемост. А не се нарича риск, защото е меко и сигурно“, допълва той.

Хенри Елдер, ръководител на звеното за децентрализирани финанси на Wave Financial, е съгласен.

„Сливането е прекалено раздухано от ценова гледна точка за етера“, казва той. „Това е невероятно важна технологична промяна за етериума, но 99,99% от потребителите няма да усетят разлика, докато не минат месеци или години. Междувременно на ефекта от намаляването и преразпределянето на издаването ще му отнеме време да премине през цената на етера“, допълва той.

Елдер отбелязва също процеса по т. нар. разделяне на биткойна, което представлява програмирано подобрение, което намалява възнаграждението в биткойни за миньорите наполовина на всеки около четири години. Ефектът от подобно събитие може също така да отнеме месеци, преди да се забележи на пазара, коментира той.

„Не бих бил изненадан да видя цените да нарастват при сливането, но не смятам, че е устойчив катализатор допреди втората половина на 2023 г.“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още