IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етерът повежда крипторъстовете на фона на оптимизъм за сливането

Цената на биткойна отново мина прага от 24 хил. долара

10:34 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Ръстовете при криптовалутите продължават за втори пореден ден, като свързаните с етериума токени са начело на повишенията на фона на оптимизъм за дългоочакваното подобрение на блокчейн мрежата.

Към 9:45 ч. българско време етерът поскъпва с близо 5% за последните 24 часа до 1726 долара, съобщава CoinDesk. По-рано цената му стигна 1783 долара, или 29% дневен ръст прямо вторник, по данни на Bloomberg. Това е най-голямото увеличение за два дни от януари насам. Дигиталният токен обаче поевтинява с 50% от началото на годината.

Цената на етера през последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Биткойнът, на свой ред, успя да премине прага от 24 хил. долара, задържайки се на него с поскъпване от над 4%. Двудневният му ръст е 15% и е най-големият на вътрешнодневна база от 20 юни. От декември насам монетата изтрива 48% от цената си.

Цената на биткойна за последните 24 часа. Графика: CoinDesk

Ралито сигнализира растящата увереност, че промените в начина на работа на мрежата етериум наближава. Промяната от протокола Proof-of-work (доказателство за работа – бел. ред.) към Proof-of-stake (доказателство за собственост) се очаква през септември. Тази седмица разработчиците на етериума сигнализираха за пореден напредък в тестовете на новите системи, като през идните дни ще бъдат проведени събития популяризиращи промяната.

И други, свързани с етериума активи, отбелязват ръстове. По-рано по време на търговията в четвъртък монетата на борсата Uniswap – сред най-популярните в етериума, поскъпна с близо 36%, колкото прибавя и Ethereum Classic.

Работата по сливането върви от години, като бе забавяна няколко пъти. Последно се очакваше през юни, но промяната отново бе отложена.

Изглежда пазарът приема спокойно и последната порция данни за икономиката на САЩ, според които през второто тримесечие тя се е свила с 0,9% след понижение от 1,6% предходния период.

„Мнозина сега спекулират, че Фед ще заеме по-смекчена позиция и ще забави бъдещи нови лихвени увеличения тази година“, коментира Кати Талати, директор на звеното за проучвания на Arca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още