fallback

Биткойнът се връща към старите навици с нова порция волатилност

В петък монетата поскъпна с 10%, с колкото и поевтиня във вторник след данните за щатската инфлация

11:37 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Биткойнът се връща към корените си с волатилни последни няколко дни. В рамките на часове криптовалутата отчете първо най-високото си равнище от три седмици насам, а след това поевтиня с над 10% - най-много от срива през юни.

Причина са неочакваните данни за щатската инфлация, публикувани във вторник, според които цените са се увеличили по-силно от прогнозираното.

Във вторник криптовалутата изтри над 10% от цената си на фона на силни разпродажби на финансовите пазари, които преминаха и към сектора на дигиталните активи. Спадът е най-големият за монетата от кризата на криптопазара през юни насам.

Търговията е налице, след като по-рано през вчерашния ден биткойнът достигна до най-високата си цена от поне три седмици насам от над 22,3 хил. долара. В петък пък монетата поскъпна с около 10%, подкрепена от напразно оптимистичното настроение за инфлационните данни.

В сряда криптопазарът продължава да понася силни понижения. Към 11:15 ч. биткойнът поевтинява с 9,4% за последното денонощие до 20 209 долара. Етерът изтрива от цената си 7,4% до близо 1592 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

На по-широкия пазар рипълът поевтинява с над 6%, карданото - с 6,7%, а соланата - с над 13,5%.

Годишната инфлация в САЩ е достигнала 8,3% през август, след като месец по-рано тя се забави до 8,5%. Очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8 на сто. На месечна база показателят се е покачил с 0,1%, докато през юли той остана без промяна, съобщи министерството на труда в САЩ във вторник.

Надеждата на пазара бе, че забавянето на ръста при потребителските цени може да убеди Федералния резерв да забави цикъла на парично затягане или да приключи по-рано от очакваното. Именно това разпали доброто настроение на пазара през последните дни преди публикуването на данните.

Фед няма друг избор освен да „натисне спирачките, да затегне финансовите условия, да изпратят нагоре реалната доходност и това само ще притисне рисковите активи“, коментира за Bloomberg Чарли Макелигот, макростратег на Nomura Securities International.

В момента макроикономическите фактори компенсират оптимизма от предстоящото подобрение на блокчейна на етера, известно като сливането. Очаква се то да се осъществи късно в сряда или в четвъртък, като безпроблемното му осъществяване да подкрепи цените.

„Имаше толкова много тестване, че самото сливане е много вероятно да бъде изключително безпроблемно“, коментира Джоузеф Любин, съосновател на мрежата на етериума, пред Bloomberg. Основните услуги, базирани на етериума, са готови за актуализацията, но някои по-малки може да трябва да поработят още, допълни той.

Базираните на етера инвестиционни продукти отчитат отлив на средства от около 62 млн. долара миналата седмица, отговаряйки за преобладаващата част от изтеглените средства от продуктите в дигиталния сектор, показват данни на CoinShares. На пазара на деривати пък все повече криптотрейдъри заемат къси позиции спрямо етера в навечерието на сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още