IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна 3-седмичен връх

Монетата се намира на удобно разстояние над прага от 22 хил. долара

09:49 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Биткойнът продължава ралито си от последните дни на фона на оптимистично настроение на международните пазари и трейдъри, които очакват нова порция инфлационни данни. Пазарите остават фокусирани и върху предстоящото подобрение на блокчейн мрежата етериум, съобщава Bloomberg.

Цената на токена се увеличава с 2,8% за последното денонощие до 22 398 долара към 9 ч. българско време. Това е най-високото ѝ равнище от поне три седмици насам. Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Цената на етера обаче изостава с 0,6% до 1719 долара. Все повече трейдъри продават на късо етер на пазара на деривати в навечерието на очакваното сливане – мащабната актуализация на екосистемата на блокчейна зад монетата.

Процентите на финансиране на безсрочните фючърсни договори на биткойна и етера са се разделили значително през уикенда, показват данни на фирмата Kaiko. Процентът на финансиране на етера е спаднал до най-ниското си равнище от юли 2021 г. Борсите използват процента на финансиране – или цената за търговия – за да обвържат договорите със съответните спот цени.

Цената на биткойна нарасна с 10% в петък, подкрепена от отслабналия долар, който продължи да поевтинява и в началото на новата седмица. На този фон ръстове има и на фондовия пазар: в понеделник широкият индекс S&P 500 напредна с 0,7%.

„Американският индекс на потребителските цени трябва да излезе във вторник, така че очаквайте корелациите да останат завишени, ако пазарът стане волатилен отново“, коментира Илан Солот от Tagus Capital в бележка.

Период на затишие откъм коментари на представители на Федералния резерв преди решението за лихвите на банката по-късно този месец може би също е сред факторите, подкрепящи цената на биткойна, коментира Тони Сикамор, старши пазарен анализатор на City Index Ltd, за Bloomberg.

Данните за американската инфлация във вторник се очаква да покажат отслабващ ценови натиск. Но по-високи от очакваното стойности може само да увеличат очакванията за по-строга парична политика, която се е доказала като враг на криптоцените.

Проблеми със смяната на системата на работа на етера по-късно през седмицата също може да се отрази на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още