IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането отваря вратата на нова ера в света на криптовалутите

То е може би най-важното подобрение в историята на етериума, но не и последното, полагайки основата на предстоящите пет актуализации на мрежата

17:53 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

15 септември, 2022 г. е денят, в който актуализацията на етериум мрежата, позната като сливането (от англ. The Мerge), стана реалност. Toзи ден ще бъде запомнен като най-голямото технологично събитие след пускането на биткойн мрежата от Сатоши Накамото преди близо 14 години, пише в анализ Кирил Николов, DeFi стратег в Nexo.

Какво представлява промяната?

Актуализацията на етериум мрежата, сливането, полага основите на една изцяло нова ера в света на криптовалутите. Тя налага промяната на валидацията на трансакциите – преминаване към система за доказателство на залог (Proof-of-Stake) от система за доказателство за работа (Proof-of-Work). Историческото надграждане отхвърля нуждата от миньори, които преди това валидираха трансакциите на блокчейна, носейки огромни вреди за околната среда. Така етериумът се превръща в значително по-енергийноефективен и дефлационен.

Нека се върнем една стъпка назад и разберем каква е ролята на миньорите на криптовалути.

Да речем, че искате да копаете криптовалута. Бихте настроили мощен компютър – платформа за добив – за да стартирате софтуер, който се опитва да решава сложни криптографски пъзели. Вашата платформа се състезава със стотици хиляди миньори по целия свят, опитващи се да решат същия пъзел. Ако вашият компютър пръв декодира задачата, вие печелите правото да валидирате блок  – така ще добавите нови данни към блокчейна и ще валидирате трансакция. Този процес ви носи награда.

Необходим е мощен компютър, за да имате шанс в това състезание. Тази система се нарича "доказателство за работа" (от англ. Proof-of-Work), защото компютрите трябва да докажат енергийния си разход, като изпълнят енергоемката задача за разшифроване на пъзел. Разбира се, електроенергията, изхабена в този процес, бе значителна. Така работеше етериума до днес.

Какъв е резултатът и как ще повлияе на инвеститорите?

- Потреблението на енергия на етериум мрежата ще намалее с 99,5%

- Цялата икономическа дейност – NFT, депозити за стейбълкойни и децентрализиран трейдинг – сега е насочена към превръщането на етериума в дефлационен актив

- Въвеждане на подобрения на скалируемостта (промяна на мащаба на системата – бел. ред.), които не са възможни при система за доказателство за работа (от англ. Proof-of-Work)

- Докато процентът на инфлация преди беше фиксиран на 2 ETH на блок, сега той ще варира в зависимост от броя на валидаторите в мрежата и активността в нея. Накратко, ще спадне от 4,3% на 0,43%.  

Какво предстои?

Какво е първото нещо, което строителят прави, преди да вдигне нова сграда? Той събаря старата.

Сливането е може би най-важното подобрение в историята на етериума, но със сигурност не е последното. То полага основата на предстоящите пет актуализации на мрежата. Ето защо и подобрението е фазата на изчистването на старото.

Също както не можем да построим съвременна сграда с инфраструктура от 19-ти век, така и етериумът не може да построи нов, модерен блокчейн с архитектура от 2016 година.

С изчистването на стария блокчейн, базиран на доказателство за работа, и свързването му към нов, изграден върху доказателство за залог, може да се осъществи бъдещето на етреум.

Ето какви са следващите стъпки в еволюцията към етериум 2.0:

The Surge (Прииждането): Ще позволи т.нар. “шардинг”, решение за скалиране към втория слой на мрежата

The Verge (Пределът):  Прилага решения, с които ще бъде по-лесно да стартирате валидатор и ще спомогне допълнително децентрализацията с вклчването на повече участници в мрежата

The Purge (Чистката): Изтрива старата мрежова история, за да намали количеството пространство на твърдия диск, от което се нуждаят валидаторите, и да намали претоварването на мрежата

The Splurge (Вихърът): Прави 100 хиляди трансакции в секунда да бъдат възможни

Виталик Бутерин, съоснователят на етериума, е на 19 години, когато пише бялата книга на втората криптовалута. След като осъществи иновативни концепции като DAO, ICO и NFT, неговата визия се превръща в реалност чрез забележителни събития като сливането.

Мрежата на етериума днес може да се похвали с пазарна капитализация от близо $200 милиарда и с повече от 23,7 млрд. долара стойност на токени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още