IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосекторът е изправен пред своя Y2K криза с актуализацията на етериума

Аналогията с очакваните проблеми за компютърните програми през 2000 г. предизвиква опасения, за които от сектора вече се готвят

14:42 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Самолетите няма да могат да кацнат, електроцентралите ще спрат – това бяха само някои от злокобните прогнози за компютърните програми в навечерието на 2000 година. В крайна сметка т.нар. бъг на новото хилядолетие, който се очакваше да доведе до компютърен хаос, се оказа по-скоро шега, отколкото реален проблем, пише Bloomberg.

Две десетилетия по-късно криптосветът може би е изправен пред свой собствен Y2K (популярен жаргон, от year 2000 – бел. ред.) момент, когато мрежата на блокчейна етериум ще премине през софтуерно подобрение през септември. Актуализацията, известна като сливане, се очаква да бъде безпроблемен преход, който не би трябвало да е забележим за потребителите на един от най-важните в търговско отношение блокчейни. Не всички обаче са убедени в това, особено когато става въпрос за над 3400-те активни приложения, изградени върху мрежата.

„Знаете, че ще има тези гранични случаи, които ще бъдат интересни“ и ще дават възможност за проучването им, посочва Тоби Люис, главен изпълнителен директор на фирмата за криптоанализи Novum Insights. „Едно нещо, което мога да гарантирам, е, че ще бъде много бурно пътуване“, допълва той.

Наблюдателите трябва да погледнат отново към актуализацията на етериума от 2016 г., когато мрежата бе обсадена от т.нар. атаки-отговори, при които на трансакциите на потребителите отговаряха хакери и крадяха токени. Само борсата Yunbi съобщи за откраднати 40 хил. монети етериум класик. Оттогава разработчиците въведоха защитни мерки, но дори и с тях хакерски атаки все пак могат да бъдат извършени, ако например някоя от софтуерните програми, наречени умни договори (в основата на безброй приложения в мрежата) не бъде построена правилно, предупреждава Джослин Фийст, инженерен директор към фирмата за сигурност Trail of Bits, която се занимава с одита на самоизпълняващите се договори.

От индустрията вече обявяват намерение за прилагане на защити. Coinbase Global Inc., най-голямата американска криптоборса, съобщи, че ще замрази за „кратко“ тегленията и депозитите по всички базирани в етериума токени по време на очакваното сливане. Повечето други криптоборси и дори много приложения за децентрализирани финанси, които позволяват на потребители да търгуват и заемат токени, се очаква да предприемат подобни мерки.

Етериумът преминава от система proof-of-work, при която миньори събират трансакции и ги нареждат в блокове, прибавяни към блокчейна. Миньорите вече няма да са необходими и така ще се намали значително енергоемкостта на цялата система. След актуализацията новосъздадени участници в системата proof-of-stake, наречени строители, ще събират трансакции в блокове, които след това ще са изпращани на валидаторите. Те, от своя страна, ще потвърждават нареждането на блоковете, които ще формират блокчейна.

Превантивните мерки на Coinbase бяха предприети след някои проблеми по време на последните тестове на подобрението. Някои от валидаторите излязоха от синхрон с останалите, което на свой ред доведе до промени в подредбата на някои блокове. Подобен проблем може да изисква спирането на цялата система, предупреждава Педро Херера, ръководител на звеното за изследвания на DappRadar.

Но най-проблемните въпроси може да изникнат от появата – по времето на самото сливане – на разклонения на етериума. Те биха могли да създадат почти идентична реплика на екосистемата на етериума с копия на всички монети, незаменяеми токени и приложения. Хората, които имат токени етер на блокчейна етериум ще получат и копирани монети от втория блокчейн. Някои потребители може да се опитат да продадат тези монети и тук идва рискът от измами с т.нар. атаки-отговори.

„Атаки-отговорите са възможни по време на сливането, тъй като мрежата става по-малко сигурна и по-уязвима на нападения, когато се появят разклонения“, предупреждава Джъстин Сън, основател на блокчейна трон и инвеститор в криптоборсата Poloniex.

Криптоинвеститорите, които искат да правят трансакции по времето на сливането, което се очаква между 10 и 20 септември, може да искат да обмислят използването на алтернативни блокчейни и допълнителни предпазни мерки.

От своя страна, разработчиците на кода на етериума не се притесняват толкова от рисковете. „Не очаквам отговор-атаките да са значителен проблем, ако изобщо се появят такива“, коментира Бен Еджингтън, продуктов мениджър на компанията за блокчейн софтуер СonsenSys.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още