IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените при етериума рискуват да създадат нов вид монополисти

Ролята на т. нар. строители може да се окаже слабо - или прекалено силно - звено в новата система

12:53 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваното подобрение на блокчейн мрежата етериум ще създаде нови участници в екосистемата, наречени строители – ход, който рискува да наруши структурата на властта в може би най-важната от търговска гледна точка криптовалутна мрежа, пише Bloomberg.

В рамките на настоящата система мрежа от компютри, наречени миньори, вадят трансакциите от специален информационен пул и ги подреждат в блокове, добавяни към блокчейна. С промяната миньорите ще бъдат елиминирани в опит да се намали енергийното потребление. След очакваното през септември сливане строителите ще събират трансакции в блокове, които след това ще бъдат изпращани на валидаторите. Валидаторите, от своя страна, ще отговарят за подреждането на блоковете, формиращи блокчейна.

Тази по-скоро техническа промяна – част от дела софтуерно подобрение, наречено MEV-Boost, може да направи етериума по-централизиран, поне в началото. И макар в момента да има над 416 хил. валидатори, чакащи за трансакции, то едва шепа са желаещите да са строители. Най-големият от тях е компанията Flashbots, която произвежда отворен софтуерен код, използван от трейдинг ботове.

Други участници в екосистемата обмислят да станат строители, тъй като се притесняват, че Flashbots или подобни организации ще имат прекалено голям контрол, ако някой голям портфейл започне да изпраща трансакции само към един строител.

„Ако портфейли започнат да изпращат трансакции директно към шепа строители на блокове, това ще убие децентрализацията“, посочва Ури Кларман, главен изпълнителен директор на BloXroute Labs.

Голям дигитален портфейл като MetaMask, който позволява на потребителите да купуват, продават и получават криптовалути, може да се превърне в решаващ фактор за създаването на водещи играчи, казва Кларман. MetaMask е най-популярният доставчик на портфейлни услуги без допълнителен контрол с 30 млн. потребители.

Такава услуга би могла да фаворизира даден строител пред друг и дори сама да реши да действа като такъв, контролирайки по този начин потока на трансакциите, допълва Кларман.

MetaMask е собственост на базираната в Ню Йорк компания ConsenSys, която е основана от съоснователя на етериума Joseph Lubin. Софтуерната фирма отхвърля притесненията.

„Никога няма да изпратим всички трансакции на MetaMask към един конкретен строител или доставчик“, казва Тейлър Монахан, продуктов мениджър на MetaMask. По думите му стойността на компанията идва от това, че тя е „бягство към една вълнуваща, жива, разнообразна и справедлива екосистема“ и по тази причина компанията винаги ще се стреми към решения, които подкрепят децентрализирания етериум.

Разделянето на ролите на валидатор и строител първоначално бе замислена като начин да се увеличи децентрализирането на етериума и да се ограничи властта на валидаторите.

Но и това да има твърде малко строители в новата версия на етериума също създава проблеми. Те биха могли да цензурират трансакции от това да се включват в блокове например. По-рано този месец Flashbots вкара в черния си списък портфейли, свързани с Tornado Cash, след като т. нар. миксиращ протокол бе санкциониран от американското министерство на финансите.

Ако има много малко строители, те биха могли да налагат и по-високи такси и валидаторите да изкарват по-малко. Това, на свой ред, може да доведе до по-малко валидатори, които да избират да подкрепят мрежата. Досега миньорите са спечелили около 240 млн. долара от услугата си за реорганизиране на трансакциите, наречена MEV (Maximal extractable value – максималната стойност, която може да бъде извлечена от производство на блок, бел. ред.), показват данни на Flashbots. Таксите се очаква да бъдат значителен принос за приходите на валидаторите също.

Минути след 11:30 ч. българско време етерът, както и повечето други водещи криптовалути, поскъпва и то осезаемо – с 3,8% до 1609 долара. От началото на годината обаче цената е надолу с над 50%.

Строителите могат да е възползват и от потока от нареждания на потребителите им. Ако даден строител знае, че много потребители дават поръчки за определен токен, той би могъл да купи дълги позиции за него, например.

„Ще следим ситуацията. Ако се приближим до свят на централизирани строители, то ще вземем мерки“, коментира Йонас Пфаншмид от компанията Blockdaemon, която предоставя с услуги по валидиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още