IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етериумът и инвеститорите се готвят за всякакви варианти след сливането

Цената на етера, а вероятно и на биткойна, зависи от успеха на подобрението, който засега изглежда почти сигурен

16:24 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мегаподобрението на етериума се случва. Най-накрая.

След години на забавяния изглежда сигурно, че т. нар. сливане ще се случи през септември, като криптографията в основата на блокчейна ще претърпи радикална промяна към система, при която създаването на нови токени етер ще е значително по-енергоефективно, посочва Ройтерс в материал.

„Това е вълнуващо време за екосистемата на етериума“, каза Омар Сиед, съосновател на платформата за интелигентни договори Shardeum. „Смятам, че ще има драма около сливането, но не мисля, че ще има технически спънки“, допълни той.

Инвеститорите изглежда са съгласни – етерът се представя по-добре от по-големия си брат биткойна.

Етерът отбелязва шест поредни седмици на поскъпване, оттласквайки се от над едногодишното си дъно от 880 долара от средата на юни до близо 2000 долара този уикенд.

За сравнение, ръстът на биткойна е по-скромен – от 37% спрямо юнското дъно до близо 25 хил. долара през почивните дни.

Етерът също така отне и от огромния пазарен дял на биткойна – сега той представлява близо една пета – 19,7% – от цялата пазарна капитализация на криптовалутния сектор от 1,14 трлн. долара. Преди два месеца делът бе под 14,9%, показват данни на CoinMarketCap. Делът на биткойна пък намалява до 40,2% от 44,9% за същия период.

„Криптовалутите остават много тясно свързани, смятам, че когато сливането завърши успешно, това може също да увеличи цената и на биткойна“, каза Алекс Милър, главен изпълнителен директор на разработчика на инструменти за биткойн Hiro.

Ако създателите на етериума имат успех, каквито са очакванията, това може да се окаже голяма промяна за блокчейна, правейки го по-евтин и лесен за прилагане както във финтеха, така и на други места.

Разбира се, малко неща са сигурни, що се отнася до прехода, който досега бе отлаган няколко пъти – последно се очакваше да се случи през юни, а инвеститорите се притесниха, че може изобщо да не се осъществи.

Сливането обаче може да донесе и множество рискове, а близо 122-та милиона етера в обращение на стойност около 232 млрд. долара може да се окажат в опасност, ако то се провали.

Ако подобрението не протече гладко, ходът може да „изпрати целия криптосвят назад с пет или десет години“, предупреждава Милър.

Бомба на трудността

Блокчейна на етериума сега използва енергоинтензивния метод proof-of work (PoW) за валидиране на отделните блокове, при който миньорите използват огромно количество енергия за бързо решаване на сложни изчислителни задачи за добиване на нови монети.

На паралелна верига етериумът тества работа чрез proof-of-stake (PoS) система, която изисква от миньорите да „заложат“ своите монети, за да могат да валидират трансакции и да създават нови блокове. Този метод обещава 99,95% намаляване на енергийното потребление на блокчейна и по-бързи трансакции.

Не всички обаче са доволни от сливането на двете системи – най-вече миньорите на етера, чиято скъпоструваща техника ще стане ненужна и няма да може да се използва за добив на биткойни.

Досега добивът на етер бе по-доходоносен, отколкото този на биткойни. Миньорите на етер са направили 18 млрд. долара през 2021 г. спрямо 17 млрд. долара за тези на биткойн, показват данни на Arcane Research.

Някои миньори решиха да се прехвърлят към следващите най-добри варианти за техниката си – например токените етериум класик и рейвънкойн.

Най-малко един миньор пък вече обяви планове да продължи добива на етер, което означава, че може все пак да има хора, които да поддържат PoW веригата в сегашната ѝ форма дори и след сливането, което най-вероятно ще е в пряка конкуренция с подобрената блокчейн верига.

Този вариант обаче има недостатъци. Създателите на етериума са проектирали т. нар. „бомба на трудността“, при която трудността на добив експоненциално ще нараства, за да откаже миньорите зад паралелната PoW верига след сливането.

В допълнение както тетера, така и USDC – двата най-големи стейбълкойна – застанаха зад сливането, намалявайки вероятността от по-широко приемане на паралелната PoW  верига.

„Вероятността за продължително разделение на мрежата след сливането е малка“, коментира Алекс Торн от компанията за дигитални активи и блокчейн Galaxy Digital.

Въпреки това поне някои инвеститори се подготвят за това паралелно съществуване. Фючърсите на етера се търгуват с премия на цена от 1905 долара на борсата за финансови деривати СМЕ. Това отразява очакванията, свързани с промяната към PoW системата, посочва Матю Сигел, ръководител на звеното за проучвания на дигиталните активи към фонд мениджъра VanEck. Той обаче отбелязва, че все пак разликата не е чак толкова голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още