IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етериумът завърши успешно дългоочакваното сливане

Блокчейнът премина официално към актуализираната си система на работа, но все още може да се очакват някои бъгове

13:22 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: архив, Bloomberg LP
Снимка: архив, Bloomberg LP

Най-важната търговска криптомагистрала – етериумът – официално вече е с нова настилка, съобщава Bloomberg.

Блокчейн мрежата завърши най-амбициозната и най-мащабна актуализация в криптосвета, потвърди нейният съосновател Виталик Бутерин в публикация в Twitter.

След приключването на т. нар. сливане вече няма да са нужди енергоемки компютри за нареждане на трансакции и копаене на монети, като в резултат на това потреблението на енергия на етериума трябва да намалее с 99%.

Подобно подобрение никога преди не е било опитвано в екосистемата на криптовалутите, още по-малко при етериума – дом на около 3500 активни приложения за децентрализирани финанси, управляващи криптовалути за милиарди долари. Промяната бе разработвана от години, но и отлагана неколкократно. Тя не се очаква да промени преживяването за крайния потребител, но е основа за още подобрения, които ще направят мрежата още по-бърза и евтина за боравене, и ще подсилят още повече нейните позиции.

„Това е първата стъпка в голямото пътуване на етериума към това да стане една много зряла система“, каза Бутерин по време на онлайн събитие на живо за проследяване на сливането. „И има останали стъпки. Все още трябва да се разширяваме, трябва да оправим въпроса с поверителността. За мен сливането символизира разликата между ранния етап на етериума и етериума, който ние винаги сме искали“, допълни той.

Сливането променя и свойствата на основната монета в екосистемата – етерът, правейки я по-подобна на носещите доходност ценни книжа. Съхраняваният (staked) етер ще генерира възвръщаемост, която се очаква да е около 5,2% след сливането, показват изчисления на тракера Staking Rewards. В комбинация с очакваното нетно намаляване на снабдяването с етери след актуализацията това би трябвало да направи монетата по-привлекателна за инвеститорите.

Веднага след сливането цената на етера поскъпна с до 3% до 1654 долара. Но към 13 ч. българско време той отново е на червено със спад в цената от 1% за последното денонощие до 1588 долара. Цената на етера през последното денонощие. Графика CoinDesk Цената на етера през последното денонощие. Графика CoinDesk

Смесено е представянето на монетите на по-широкия пазар като цяло. Биткойнът поевтинява с над процент до 20 134 долара, рипълът поскъпва леко с 0,1%, а карданото - с 0,4%

Цената на етера се увеличи над петкратно през 2021 г., изпреварвайки биткойна, отчасти благодарение на оптимизма за предстоящото сливане. Но и двете монети имаха проблеми, след като достигнаха рекордните си стойности през ноември. От началото на годината цената на етера е надолу с 50%.

Софтуерната актуализация се нарича сливане, тъй като съществуващият блокчейн на етериума ще се обедини с паралелна мрежа, работеща вече над две години като тест за концепцията, наречена proof-of-stake (доказателство за залог).

И макар вече да е осъществено, сливането може да е последвано от дни или дори седмици на проблеми, ако се съди по последиците от предишни актуализации на етериума. Притеснени от вероятността за поява на бъгове и хакерски атаки, криптоборси като Coinbase Global Inc. спряха временно тегленията и депозитите на монети в етериума приблизително по времето на изпълнението на актуализацията. Криптокредиторът Aave прекрати вземания на етер още преди сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още