IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосривът превърна 12 100 монети в живите мъртви

Това е броят криптомонети, които на практика са престанали да се търгуват тази година, показват данни на компанията Nomics

11:44 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Когато става въпрос за слагане на някакво число на тазгодишния криптосрив, едно число изпъква особено – 2 трлн. долара, размерът на изпарилата се капитализация от пазара на дигитални активи заради кризата. Но има едно друго число, което кара мечия пазар да затаи дъх: 12 100.

Това е броят криптомонети, които на практика са престанали да се търгуват тази година, показват данни на компанията Nomics, цитирани от Bloomberg  – не непременно мъртви, но като зомбита – не и съвсем живи.

Повечето блокчейн проекти се изграждат около съответните монети, които често функционират като награда за потребителите и компенсация за разработчиците за тяхната работа, което им дава мотивация да останат ангажирани с проекта. По време на миналогодишното увеличение на цените хиляди криптостартъпи започнаха да издават свои монети, а бичото настроение означаваше, че имаше търсене, което да позволи пазарът да поеме мнозинството от тях и все още да тласка нагоре цените.

Всичко това се промени тази година, когато макроикономическите условия отдръпнаха инвеститорите от рисковите активи и цените на монетите поеха с главата надолу. Кризата с блокчейна тера, както и проблемите на хеджфонда Three Arrows Capital и фирми като Celsius Network предизвикаха още разпродажби и охладиха финансирането с рисков капитал. Най-големите токени като биткойна и етера понесоха сериозни щети, преди да намерят подкрепа. Но за много монети, подкрепящи прохождащи, по-рискови и понякога по-неясни начинания, пониженията бяха еквивалента на нокаут.

Nomics, която прави анализ за активността на монетите за Bloomberg, установява, че над 12 100 монети са се превърнали в зомбита тази година – т.е. такива, които не са търгували поне от месец. Това е повече от два пъти, отколкото през всички останали години, взети заедно, показва проучването. Брой на монети, които не са се търгували в продължение на месец по години. Графика: Bloomberg Брой на монети, които не са се търгували в продължение на месец по години. Графика: Bloomberg

„По време на бичия пазар през 2021 г. имаше много пари, внимание и ликвидност за нови и съществуващи проекти“, коментира Джейкъб Джоузеф, анализатор на CryptoCompare, в интервю. „Но при продължаващия мечи пазар дори и добрите проекти с приложимост ще имат трудности да поддържат операции, губейки достъп до капитал и финансиране“, допълва той.

Това контрастира с бума на първични монетни предлагания, които се появиха по време на предходния мечи пазар от 2018 г. нататък. Тогава стартъпите издаваха монети – често незаконно, както впоследствие се оказа – за да набират финансиране. Повечето такива предлагания дори нямаха работещи прототипи, камо ли потребители. Когато те се сринаха, опарени останаха само инвеститорите. Пазарът също така беше по-малък: през 2018 г. общо 136 токена се превърнаха в зомбита, а през 2019 г. 766 – далеч по-малко от тазгодишното равнище.

Последна актуализация: 11:44 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още