IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосривът превърна 12 100 монети в живите мъртви

Това е броят криптомонети, които на практика са престанали да се търгуват тази година, показват данни на компанията Nomics

11:44 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Трудно е да се установи доколко сериозни са проектите, засегнати този път, въпреки че немалка част от тях по всяка вероятност са мемета, краткосрочни ливъридж активи или малки пенсионни проекти, направени за забавление, смята Ник Готие, съосновател на Nomics

Много проекти, както BoomSpace, който трябваше да работи по блокчейн гейминг, вече нямат активни уебсайтове, а само профил в Twitter, който не е актуализиран от месеци. Elonmoon, монета, която бе свързана с игра за изследването на Луната, има предупреждение на тракера CoinMarketCap, което гласи: „Получихме множество съобщения, че някои притежатели не могат да продадат монетите си. Моля, подхождайте внимателно и направете собствена надлежна проверка“.

Дори и сред активните монети търговията може да е ограничена. Сред над 64 400 актива, които Nomics проследява, само около 13 800 имат търгувани обеми в рамките на 24-часов период миналата седмица, казва Готие. Има и голям брой монети, които все още не са зомбита, но почти са станали, търгувайки се за частица от цента – Terra Classic е такъв пример – най-вероятно предлагайки на по-авантюристично настроените шанс за печалба.

Въпреки че много проекти притежаваха свои монети като резерв по време на бума, настоящата среда предполага стартъпите да имат по-предпазлив подход, може би като държат по-широко търгувани и ценни монети като етер или дори кеш като гаранция.

„Смятам, че криптопроектите ще трябва да гарантират, че са готови за дъната, също толкова, колкото искат да ясхнат ръстовете“, казва още Готие.

И макар мнозина да прогнозират, че скоро няма да има промяна на небляскавата пазарна среда, редиците на зомбитата вероятно ще растат, коментира Джон Грифин, професор по финанси към Тексаския университет в Остин.

За разлика от други индустрии не се забелязва толкова, когато монетите се превърнат в зомбита и проектите станат на практика нефункциониращи.

„Няма витрина за закриване, няма инвентар за разпродажба, нито служители, които да искат обезщетения за безработица“, казва Арън Браун, криптоинвеститор, който пише за Bloomberg Opinion. „Само хора, които губят интерес към даден токен и продължават напред към нещо друго“, допълва той.

Тази динамика е една от причините новите монети да продължат да се появяват, докато други биват изоставяни, като създава и възможността следващият бичи пазар да донесе още повече нови монети – много от които след време също да станат зомбита.

„Тъй като разходите по един криптостартъп са почти нула и всеки по света може да се опита, без да бъде дискриминиран или регулиран, много хора ще продължат да се опитват“, смята Браун. „Къде смятате, че се трупат мъртвите монети? Киберпространството не е склад с ограничен капацитет“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още