IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът има само още няколко дни, за да изпълни обещанието за Uptober

Цената на най-големия дигитален актив е надолу с 1% за месеца и ако приключи на това равнище, ще е първият октомври със спад от 2018 г.

13:33 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойн оптимистите, които се надяват на „Uptober“ (игра на думи от up и October – нагоре, октомври, англ.), може да се наложи да разберат, че дори и обичайно положителният месец за биткойна няма да може да съживи цената му, пише Bloomberg.

Цената на най-големия дигитален актив е надолу с 1% за месеца. Ако приключи на това равнище, ще е първият октомври със спад от 2018 г., когато за последно пазарът преживя т. нар. криптозима. По същото време миналата година цената на монетата бе нагоре с 40%, с 30% предходната година и с 12% по-предишната.

Тазгодишните сподавени движения накараха анализаторите на Genesis, както и други, да си зададат въпроса кога ще дойде чаканият Uptober – чест герой в мемета в социалните мрежи.

„Когато мисля за Uptober, обикновено търся нещо повече от по-скоро равна зелена графика“, казва основателят и главен изпълнителен директор на Quantum Economics Мати Грийнспан. „Ако биткойнът иска да изпълни мемето този месец, то по-добре да започне да се движи скоро“, допълва той.

Най-верните привърженици на биткойна залагаха надеждите си на това, че октомври обикновено е добър за токена, който от началото на годината е записал само три положителни месеца. Исторически имат право: биткойнът поскъпва приблизително с 25% през месеца, а от 2015 г. насам е поскъпнал с над 85% през него, показват данни на Bespoke Investment Group.

Биткойнът е приклещен в тесен ценови диапазон през последните седмици, като монетата като цяло се движи около прага от 20 хил. долара. След 12 ч. във вторник цената намалява с 0,2% за денонощието до 19 290 долара. Дори и големи новини като наскоро обявеното партньорство на BlackRock Inc. с Coinbase Global Inc. не можа да извади токена от диапазона.

Липсата на резки движения, за разлика от обичайната турбулентна репутация на сектора, накара анализаторите да отбележат, че монетата – както и някои други – е станала значително по-малко волатилна през този времеви период. Средностатистическият спред от пика от предходния месец сред десетте най-големи дигитални актива е само около 23%, показват данни, обобщени от Bespoke Investment Group. От края на 2017 г. насам никой друг период не е отчитал такова спокойствие. От началото на 2020 г., всъщност, средното ниво е в диапазона от над 80%, отбелязват изследователите.

„Като се има предвид, че очакваме по-скоро ястребова (на затегната парична политика – бел. ред.) среща на Фед през ноември, смятам, че не е много вероятно да имаме Uptober“, казва Макс Гокман, главен инвестиционен директор на AlphaTrAI. „Смятам, че мнозина от притежателите на биткойни ще се питат „Why-tober?“, казва той, имайки предвид играта на думи между английското Why (защо) и October (октомври).

Въпреки това Гокман очаква биткойнът да приключи месеца при цена с 5% нагоре или надолу от тази в началото на октомври. Според него монетата по всяка вероятност ще се придържа към диапазона, в който се търгува през последните няколко месеца.

Уилфред Дей, главен изпълнителен директор на фирмата за управление на дигитални активи Securitize Capital, казва, че криптопазарът е движен от макросили, включително и това какво прави Федералният резерв с лихвите. Това, както и фактът, че биткойнът има положителна корелация с технологичните акции през годините на Covid пандемията, е това, което до голяма степен движи цените в момента.

„Бяхме в макроикономически бичи пазар от 2012 г. – количествените облекчения работиха в полза на биткойна“, казва Дей, според когото макронастроенията срещу рисковите активи оказват натиск и върху монетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още