IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптосекторът вече гледа към следващото разполовяване на биткойна

Нашето виждане остава, че тази епоха ще повтори предишните, макар и с по-малка амплитуда, като се има предвид мащаба, коментират от ByteTree

19:25 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На фона на относително стабилната търговия на биткойна през последните седмици и месеци привържениците на криптовалутата вече гледат към следващото очаквано намаляване на биткойните, с които се възнаграждават миньорите, като възможен катализатор на движения. То обаче се очаква чак след около 18 месеца, посочва Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва в четвъртък леко – с 0,6% за последното денонощие до 19 241 долара към 15:30 ч.. Тя остава затворена в тесен ценови диапазон от около 20 хил. долара от последното понижение на цените през юни. Сега анализаторите от ByteTree Research посочват, че е време „да внимаваме“, тъй като следващото разполовяване ще се състои през 2024 г.

Такова явление има на всеки 3-4 години. При разполовяването монетите, с които се възнаграждават миньорите – чиито компютри подреждат трансакции в мрежата и получават в замяна биткойни – намаляват наполовина.

Предишни разполовявания са съвпадали с бичи пазари, които често започват няколко месеца преди това и продължават до няколко месеца след. Последното разполовяване от май 2020 г. бе последвано от бича серия, която завърши с достигането на биткойна на рекордната цена от почти 69 хил. долара през ноември 2021 г.

„Нашето виждане остава, че тази епоха ще повтори предишните, макар и с по-малка амплитуда, като се има предвид мащаба“, посочват от ByteTree в доклад. В него се посочват очаквания за по-голяма регулаторна яснота през идните месеци, която е вероятно да насърчи приемането на дигиталните активи. „Технологията ще я направи по-лесна за използване и ще разшири нейната употреба, регулирането ще осигури по-голяма инвестиционна яснота и изтощителните макроветрове ще отслабнат. Това ще увеличи активност в една екосистема, която се насочва към нов шок при доставките. Ако това е вярно, следващите няколко месеца трябва да са идеалното време за натрупване“, се казва в доклада.

Позицията е факт в период на ограничени обеми на търговия и слаба волатилност, когато инвеститорите нямат много причини за вълнение. За някои и самото разполовяване няма да има осезаемо отражение в цените.

„Не, не смятам, че разполовяването ще има особен ефект върху цените“, казва криптоинвеститорът Арън Браун, който също така пише за Bloomberg Opinion. „Не виждам голяма фундаментална промяна през следващите няколко месеца“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още