IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cumberland: Обемите са по-важни от волатилността при биткойна

Търгуваните обеми, макар и да не са на най-високите си равнища за годината, „остават абсолютно стабилни“, смята криптофирмата

12:05 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Волатилността при криптовалутите може и да е намаляла значително, увеличавайки предупрежденията за инвеститорския интерес в сектора на дигиталните активи. Но не волатилността е от такова значение, а обемите.

Това е мнението на фирмата за криптотърговия Cumberland, според която търгуваните обеми, макар и да не са на най-високите си равнища за годината, „остават абсолютно стабилни“, съобщава Bloomberg. Биткойн деривати за приблизително 50 млрд. долара - с изключение на спот и он чейн активността (он чейн трансакции са тези, които са валидирани и водят до актуализиране на цялата блокчейн мрежа – бел. ред.), както и на активността извън биткойна – се осъществяват на борсите всеки ден. На базата на това компанията изчислява, че дневната криптоактивност може да е от порядъка на над 100 млрд. долара. Това е около една пета от размера на търговията с американски акции.

„Скорошните движения от волатилността и притеснения за здравето на криптопространството вероятно идват от сравнението с мечия пазар от 2018 г., когато обемите бяха оскъдни“, посочват от Cumberland в Twitter. „Този път е различно“, допълват от там.

Различните метрики за волатилността на криптосектора отчетоха понижение през последните дни, докато цената на биткойна остава приклещена в тесен диапазон на търговия от около 19-20 хил. долара. Индекс за биткойн волатилност пък стигна най-ниското си равнище от година насам.

Но изводът от тази тенденция не трябва да е, че сочи липса на интерес в пространството на дигиталните активи, допълват от Cumberland. Подобен анализ е „дълбоко проблемен“, тъй като „замъглява ключовата разлика между търгувани обеми и волатилност на цената“, посочват още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още