IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалената волатилност на биткойна е предупредителен сигнал

Само по себе си това не би трябвало да е чак такъв проблем, но в комбинация с намалени търгувани обеми нещата изглеждат различно

19:46 | 13.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На пръв поглед това биткойнът да стане по-малко волатилен от акциите може да изглежда като положително развитие. Но криптотрейдъри предупреждават, че в среда на занижени обеми това може и да не е толкова добра новина.

30-дневната реализирана волатилност на монетата е „намаляла рязко“ през последните дни, посочва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto is Macro Now“. Тя в момента се намира на равнище от около 52%, след като прекара миналия месец над 64% на годишна основа, става ясно от данните на Coin Metrics, обобщени от Ейксън. В същото време Джейк Гордън от Bespoke Investment Group обръща внимание на измерител на волатилността, наречен BitVol, който спада близо до най-ниското си равнище от пролетта насам. Индексът в момента се намира на малко над 69 пункта, което е значителен спад от 111 пункта през май.

Но търгуваните обеми също намаляват. Дневните стойности се движат около 47 млрд. долара в момента, което е спад спрямо над 100 млрд. долара в началото на годината, показват данни на тракера CoinMarketCap.com. Волатилността на биткойна и S&P 500 през последната година, измерена от два показателя. Графика: Bloomberg LP Волатилността на биткойна и S&P 500 през последната година, измерена от два показателя. Графика: Bloomberg LP

И макар обикновено занижената волатилност да се приветства на фондовия пазар, то комбинацията може да предизвика проблеми за биткойна, където има множество спекуланти, които търгуват само заради тръпката от ценовите движения.

„Слабата волатилност на биткойна не е задължително да бъде нещо хубаво, особено ако е при ниски обеми“, коментира анализаторът на ARK Investment Management Ясин Елманджра пред Bloomberg TV. Той даде за пример края на 2018 г., когато цената на биткойна се движеше около 6 хил. долара и мнозина очакваха, че извънредно песимистичното настроение ще доведе до т. нар. short squeeze (масово покриване на позициите на продавачите на късо – бел. ред.), въпреки че вместо това монетата поевтиня до 3 хил. долара.

„Така че макар слабата волатилност най-вероятно да е индикатор, че биткойнът става по-скучен и по-малко противоречив, то слабата волатилност при занижени обеми може би не е супер за биткойна“, допълва той.

Криптосекторът бе ударен тази година, след като Федералният резерв и други централни банки агресивно увеличиха лихвените проценти в опит да охладят инфлацията. Това изтласка мнозина инвеститори в дигитални активи – особено тези, които са влезнали в сектора през последните няколко години – от пространството и от дневната търговия, голяма промяна спрямо манията от последните години. Инвеститорите на дребно, най-вече, не са особено дейни. Междувременно институциите се превърнаха в основните играчи в последно време, което може би помага да се обясни защо волатилността е намаляла.

„Макросредата наистина ни се отразява, също както се отразява и на всеки друг клас активи“, казва Тим Грант, ръководител на звеното за Европа, Близкия изток и Африка на Galaxy Digital. „Това вече не е клас активи „на дребно“, допълва той пред Вloomberg TV по-рано през седмицата.

Биткойнът изтри 60% от цената си тази година, докато индексът S&P 500 е с около 25% надолу. Голяма част от разпродажбите при криптовалутите са от първата половина на 2022 г., като потоците при борсово търгуваните фондове са показателни: темпът на парите, излизащи от свързаните с криптовалути фондове през третото тримесечие, се забавя – знак, че много от мечо настроените инвеститори вече са напуснали този клас активи.

В четвъртък цената на биткойна се свива с 3,6% за денонощието до 18 434 долара след публикуването на последните данни за щатската инфлация, според които основният индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се е повишил с 6,6% на годишна база – най-високото ниво от 1982 г. насам.

Страхът, свързан с пагубната комбинация от слаба волатилност и намалени обеми е в това, че подобна среда може да означава, че цените ще намалеят по-бързо в случай на разпродажби.

„На един като цяло мечи пазар не искате намалена волатилност в комбинация със слаби обеми, тъй като вече се намираме в рецесионен период, вярваме, че ще стане по-зле и че Фед ще продължи да увеличава лихвите и хората може да започнат да прибират парите си“, казва Стивън Макклърг, съосновател и главен изпълнителен директор на фонд мениджъра Valkyrie Investments. „И когато има малък обем и слаба волатилност, това ще накара цените да спаднат по-бързо, може да доведе до увеличаване на волатилността“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още