IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николаус Ийлх: Следващото голямо нещо в криптовалутите е... биткойнът

Нямаше да има биткойн без златото. Златото ни даде черновата, разказва журналистът и биткойн ентусиаст

10:46 | 24.10.22 г. 1
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Какво може да движи интереса към биткойна? Какво е общото между него и златото и готови ли са хората да носят такава отговорност за парите си, каквато изисква криптовалутата? Тези и други въпроси Investor.bg обсъди с журналиста и биткойн ентусиаст Николаус Ийлх, който бе в София в рамките на конференцията „Крипто революция“.

Какво запали интереса Ви към биткойна? Какво Ви накара да му обърнете внимание?

- Последната капка бе след кризата, след като започна печатането на пари, за да се спаси светът през 2020 г. Но се занимавам с биткойна от 2012 г., отразявах го като журналист.

Финансовата криза в еврозоната беше нещо голямо и тогава започнах да се притеснявам за дългосрочната устойчивост на паричната система като цяло и на еврото особено.

Биткойнът съществуваше, но не му обръщах достатъчно внимание. Разбирах икономиката зад него, но не смятах, че ще е нещо успешно. Сега не бихте повярвали, но бях много скептичен.

Защо?

- Бях твърде ангажиран със златото. Имаше го и аргументът, че ако наистина е нещо толкова страхотно, правителствата и централните банки нямаше да го оставят да оцелее. Но през 2020 г. все още го имаше.

Това е нещо, което се случва с много хора, които се занимават с биткойн – първо си мислят, че ще изчезне. Има го и психологическият ефект. Понякога човек иска да излезе от биткойна просто за да не е единственият идиот, който не е забогатял от него.

Николаус Ийлх
Снимка: nikolausjilch.com

Николаус Ийлх е финансов журналист, лектор и модератор от Виена. Специализиран е във финансови пазари, инвестиции и биткойн. Има свой подкаст и Youtube канал Was Bitcoin bringt, в които говори за света през лещите на най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация.

Казахте, че сте се занимавали със злато. Намирате ли сходства с биткойна?

- Нямаше да има биткойн без златото. Златото ни даде черновата. Но златото има някои значителни недостатъци.

Ако искате да обясните биткойна на някой, който не е навътре с нещата, аналогията със златото е полезна. Но също така има и наистина важна разлика между тях – една от най-важните разлики е, че при биткойна ние знаем наистина колко биткойна ще има, знаем точните парични политики. Със златото има приблизителност, но никога не се знае колко злато има наистина. И може да звучи глупаво, като говорим сега за добив от астероиди, но един ден това може да е факт и тогава ще имаме повече злато, отколкото се нуждаем, и ще имаме проблем.

Ако искате да бъдем наистина крайни – биткойнът взе най-важните аспекти на златото, сложи ги в киберпространството и ги надгради.

Кое е най-трудното нещо за повечето хора да разберат, що се отнася до биткойна?

- Парите не са нещо, което е създадено от закона или държавата. Означава, че има аспект на природен феномен в парите. Златото също – буквално – е природен феномен. Също така означава, че вие носите повече отговорност. Има и обратна страна на цялото това нещо с биткойна. Не сме свикнали с отговорността. Свикнали сме с банката и правителството, които се грижат за нещата. Това е най-трудното нещо да се разбере.

Също както с интернета – бях на 13-15 години,  когато за първи път имахме интернет връзка и не знаехме какво да правим с нея, имахме имейли, с които не знаехме на кого да пишем. С биткойна донякъде е същото.

Парите не са нещо, което е създадено от закона или държавата. Означава, че има аспект на природен феномен в парите.
Николаус Ийлх

Готови ли са хората да носят такава отговорност за себе си и парите си?

- Това ми отне години. Аз също мислех, че ако е толкова трудно да се използва, особено и по отношение на поемането на отговорност – самият аз още се затруднявам.

Хората като цялостно население не биха искали такова нещо. Но някои хора вече го правят. Щом веднъж започнете и не загубите парите си, не умряхте, всъщност можете го правите. Това ти дава сила, дава ти увереност в самия себе си – това е най-важното нещо. Това ви дава сила и защото вече знаете, че имате пари, които може да спестите, не могат да ви бъдат конфискувани, да ги застигне инфлацията, да ви ги вземат, не могат дори да бъдат облагани с данъци, честно казано.

В крайна сметка ще се появят решения за биткойна – някои хора просто ще си го държат в банката и тя ще гарантира за неговата сигурност. Няма нищо лошо в това. Но мнозина други ще държат собствените си ключове (своеобразна парола за криптопортфейл – бел. ред.). Това прави биткойна толкова силен. Той е децентрализиран. Почти невъзможно е да бъде централизиран днес – защото за да централизирате съществуващия биткойн, ще трябва да го изкупите всичкия. Единственият начин да го направите е да принтирате много пари, да предизвикате хиперинфлация и тогава никой няма да ви даде биткойни срещу вашата обезценена валута.

Ще бъдат намерени решения. Всяко технологично нововъведение в началото е трудно за използване и след това става все по-лесно и по-лесно. Не се притеснявам за това вече.

Последна актуализация: 10:46 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 година
ПИРАМИДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още