IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николаус Ийлх: Следващото голямо нещо в криптовалутите е... биткойнът

Нямаше да има биткойн без златото. Златото ни даде черновата, разказва журналистът и биткойн ентусиаст

10:46 | 24.10.22 г. 1
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Съгласни ли сте с наратива в медиите в последно време, че се наблюдава отлив на инвеститори на дребно от криптосектора?

- Трябва да направите разлика между криптосектора и биткойна. Ако криптосекторът е всичко с изключение на биткойна, по мое мнение, показва признаци на висока инфлация и спекулативен балон. И да, парите го напускат. Кой още иска да си купи NFT? Преди два месеца беше бъдещето на изкуството. Това наистина са празни приказки.

Що се отнася до биткойна – наистина инвеститорите на дребно не прииждат на тълпи. Инвеститорите на дребно винаги са нещо, което се появява, когато цената е висока – ирония. Това донякъде е вина и на медиите – не умишлено. Когато нещо е евтино, то не е интересно. Не е нещо, за което хората си говорят на по чашка.

Умните инвеститори ще купуват, когато е евтино. Масите винаги ще купуват, когато цените са нагоре. За всеки, който наистина купува биткойни, има петима други, които просто четат за това във вестника и имат мнение, но не се докосват до него в действителност.

Едно от най-важните неща по отношение на биткойна е да не гледате на него като на инвестиция. Точка. За какво бихте го продали? Евро? Лева? Биткойнът не е инвестиция, това е валута, пари. Най-добрият начин да боравите с него е да го държите. Да, очевидно, може да го харчите.

Това е и една от основните разлики с криптовалутите. Криптовалутите – каквото и да кажем за тях, начело с етера – това са инвестиции. Никой не си купува кардано, за да го пази за внуците.

С биткойна е различно, защото имате този твърд таван на паричното снабдяване. Служи и като социална мрежа, защото чрез него намирате хора, които мислят като вас, които също искат да имат тази стабилна основа и да планират за бъдещето. И смятам, че това е много важно, защото хората са много песимистично настроени сега заради инфлацията, войната, пандемията – криза след криза – и никой наистина не знае как да продължи напред. Биткойн хората са доста оптимистични за бъдещето.

Така ли смятате, че са оптимисти?

- Да, много.

Защо, според Вас, биткойн секторът все още е до голяма степен мъжка територия?

- Може да се погледне на това от две страни. Едната е финансите – когато посетите финансово училище или обучение на голяма банка също няма да откриете 50% жени, може би 20%. Има я и техническата част – компютри, технологии – това също обикновено не е сектор, преливащ от жени. Дамите са и по-склонни да избягват риска, по-малко вероятно е да направят рискови залози. Това е обикновено каквото правят мъжете – идиоти, които карат бързи коли само за да са по-бързи от другите мъже. За колко нелегални улични гонки с жени знаете, или за жени, които са си счупили краката заради скейтборд?

За всеки, който наистина купува биткойни, има петима други, които просто четат за това във вестника и имат мнение, но не се докосват до него в действителност.
Николаус Ийлх

Също така жените по-малко клонят към абстрактното мислене. Те са по конкретните неща – изкуство, комикси – неща, които можете да докоснете. Може би е и заради това. Но няма един общ отговор. Накрая нещата ще се изравнят.

Кое, според Вас, ще е следващото голямо нещо при криптовалутите?

- Биткойнът. И това също ми отне години, за да го разбера. Само биткойнът дава сигурността, че имате децентрализирана система, която на практика работи самостоятелно. Всичко останало е централизирано – или около фондация, или някой конкретен човек, компания. И те прибират парите. А в крайна сметка става въпрос за пари – а това е игра, в която победителят взима всичко. Не се нуждаете от прекалено успешни криптовалути.

И виждаме това в момента. При бичи пазар медиите винаги ще пишат за следващото актуално нещо, както с NFT-тата. Пазарът на NFT се срина с 99% - колко статии за тях трябва да прочета?

Какво правят другите криптовалути: взимат нещо за биткойна, което е трудно за разбиране и създават, на практика, бизнес модел около него.

Например твърдението, че биткойнът е бавен. По много причини той не може да бъде прекалено бърз, една от тях е, че времето е относително. Говорим за пари – някой винаги ще намери начин да използва това.

Имам много неизтънчен начин да го обясня. Red Bull (енергийната напитка – бел. ред.) направи големия си пробив в Австрия през 90-те и внезапно всички правеха енергийни напитки. Когато бях дете, всяка седмица имаше нова енергийна напитка. Ние ходехме в супермаркета и си взимахме. И всички имаха еднакъв ужасен вкус. Започнахме да събираме кенчетата – както хората сега държат по-малките криптовалути. Мислехме си, че ни очаква бъдеще, в което енергийните напитки ще са навсякъде. Но евентуално постепенно те измряха и останаха тези с най-силния бранд. Тогава Франция забрани енергийните напитки в продължение на години и изведнъж стана толкова готино да ги пиеш.

А в крайна сметка става въпрос за пари – а това е игра, в която победителят взима всичко.
Николаус Ийлх

Смятате ли че може да има такъв прилив на интерес към биткойна само защото – например, Федералният резерв е казал, че това е измама?

- Зависи от това къде се намирате и до каква степен вярвате в правителството си. Опитаха се да го забранят в Нигерия и след това употребата му се увеличи с 30%. Защото нигерийците си казаха: „Ако тези идиоти казват, че е лошо, то тогава със сигурност ще го използваме“. Германците най-вероятно ще реагират различно.

Ако погледнете медиите, отразяването на биткойна е много негативно. Но той все още е тук, може би в него има и още нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
nikiangel
преди 1 година
ПИРАМИДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още