IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената вълна при биткойна дава надежда за край на криптозимата

Криптотрейдърите се радват на ръстовете – дългоочаквана промяна след месеци на ограничено ценово движение

14:06 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът поскъпна втори пореден ден, разпалвайки оптимизма сред привържениците си за задаващ се край на продължилата месеци серия на понижения, известна като криптозима, съобщава Bloomberg.

Минути преди 16 часа българско време биткойнът поскъпва с 0,5% до 20 669 долара, показват данни на CoinDesk. По-рано през деня повишението достигна над 4%, изпращайки цената над 21 хил. долара. С това от началото на седмицата повишението е над 7,5%, а понижението за годината се свива до около 55%.

Ръстове има и при другите дигитални валути – етерът прибавя 2,7% към цената си, а рипълът – 1,8%.

Криптотрейдърите се радват на ръстовете – дългоочаквана промяна след месеци на ограничено ценово движение. Биткойнът проби прага от 20 хил. долара за първи път от над две седмици във вторник, слагайки край на най-дългата си серия под това равнище, откакто монетата го премина за първи път в края на 2020 г.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Движението нагоре може да означава промяна в криптонастроенията, отбелязва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto is Macro Now“. Според нея предстои да стане ясно дали това е достатъчно, за създаде инерция, но „се усеща като да има промяна“.

Биткойнът е свидетел на най-големите ликвидации на къси позиции от юли 2021 г., коментира тя. Това говори, че „поне част от увеличението е било предизвикано от покриването на късите позиции“, допълва Ейксън.

Натрупаните ликвидации на къси позиции на борси са достигнали 700 млн. долара по време на поскъпването във вторник, като това са били най-високите равнища за етера и биткойна съответно от май и юли 2021 г., показват данни на Genesis.

„На повърхността изглежда като short squeeze (феномен, при който цената на даден актив се повишава, което кара голям брой продавачи на късо да се откажат от позициите си и да купуват актива – бел. ред.), като се има предвид значителното количество ликвидации на редица борси, но налице са окуражителни сигнали, че може би се стабилизираме или дори вървим към скромно рали с наближаването на ноември“, коментира на свой ред Стивън Макклърг, съосновател и главен изпълнителен директор на фонд мениджъра Valkyrie Investments.

Липсата на движение на цените надолу най-малкото е положителен сигнал, казва Майкъл Пюрвс, основател на Tallbacken Capital Advisors. През октомври монетата се задържа на цена от над 19 хил. долара, въпреки че не записа обичайните увеличения за началото на четвъртото тримесечие.

Скорошният тесен ценови диапазон може да е в резултат на умора у продавачите. Според Пюрвс е възможно по-голямата част от хората, които са искали да продадат монетите си, вече да са го направили. „Може би тук се показват признаци на дъно“, казва Пюрвс.

Но за да може монетата да излезе от сегашната си стагнация, Пюрвс посочва, че ще ѝ трябват свежи пари, най-добре от институционални инвеститори. Той обаче не вижда да има голям напредък в това отношение.

Доуджкойн - мемекойнът, започнал като шега през 2013 г., поскъпва с над 14% до над 7 цента. По-рано изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск – привърженик на монетата, обяви, че ще завърши сделката си за придобиването на Twitter Inc. до петък. В миналото Мъск е казвал, че иска да използва криптовалути като метод за плащане за социални мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още