IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоброкерът Genesis предупреждава за фалит без свежо финансиране

През последните няколко дни от Genesis се опитват да наберат най-малко 1 млрд. долара, посочват запознати анонимни източници

12:15 | 22.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брокерът на дигитални активи Genesis има трудности с набирането на свеж капитал за кредитното си подразделение, като предупреждава възможните инвеститори, че може да стигне до фалит, ако усилията му пропаднат. За това съобщават хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

През последните няколко дни от Genesis се опитват да наберат най-малко 1 млрд. долара свеж капитал, посочват хора, запознати с въпроса и пожелали анонимност. В това влизат и разговори за възможна инвестиция от криптоборсата Binance, посочват те, но засега усилията не са дали плод.

Нуждата от ново финансиране стана факт заради затруднения с ликвидността на кредитора след внезапния колапс на FTX – една от най-големите криптоборси в света. Genesis спря изплащанията по ценни книжа с фиксирана доходност на или преди датата на матуритет малко след като на 10 ноември стана ясно, че има блокирани 175 млн. долара по сметките на FTX.

„Нямаме планове да обявяваме банкрут веднага“, заяви в позиция представител на Genesis. „Нашата цел е да решим настоящата ситуация консенсусно, без нужда от документи за фалит. Genesis продължава да води конструктивни разговори с кредитори“, се казва още.

Представител на Binance е отказал коментар.

И други платформи са изправени пред проблеми, тъй като исканията за по-ранни изплащания по ценни книжа с фиксирана доходност се увеличиха след кризата с FTX.

Genesis е контрагент на много компании в сектора на дигиталните активи и е наблюдаван измерител за състоянието на индустрията. Тя е и сред кредиторите, които усетиха силно ефектите от поевтиняването на криптоцените и няколкото високопрофилни срива в сектора.

Трудностите на Genesis се пренесоха и към братята милиардери Уинкълвос – Тайлър и Камерън, собственици на криптоборсата Gemini.

Платформата също спря предварителните изплащания по активи с фиксирана доходност от продукта си Earn. Това разтърси програмата, която – според запознат източник – има пари на потребители в размер на 700 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още