IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexo напуска американския пазар

Компанията ще продължи да обработва тегления в реално време, тъй като планира „систематично“ изтегляне от страната

10:38 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nexo – международната компания за дигитални активи, създадена в България, започва постепенно излизане от пазара в САЩ на фона на неразбирателството си с щатските власти във връзка с част от дейността си.

„Решението ни е взето на фона на над 18 месеца добронамерен диалог с американските щатски и федерални регулатори“, посочват от компанията в позиция. „Въпреки че регулаторите първоначално насърчиха нашето сътрудничество и един устойчив път напред изглеждаше възможен, то събитията от последните седмици и месеци, както и последвалата промяна в поведението на регулаторите сочат обратното“, се казва още в съобщение, публикувано в Twitter.

Компанията ще продължи да обработва тегления в реално време, тъй като планира „систематично“ изтегляне от страната, става ясно още от съобщението. Nexo има над 5 млн. потребители в 200 юрисдикции по света, е посочено на сайта на компанията, цитиран от Bloomberg.

В съобщението от Nexo посочват още, че причината за решението е „липса на регулаторна яснота“.

През септември регулатори от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон – заявиха, че Nexo предлага носещи лихва инструменти, които обаче не са регистрирани като ценни книжа.

В последното си съобщение от Nexo посочват, че в рамките на диалога с регулаторите през 2021 и 2022 г. са се разделили с клиенти от Ню Йорк и Върмонт и са прекратени новите регистрации за всички нови клиенти на носещия лихва продукт на компанията Earn Interest Product. Също така от вторник продуктът няма да е достъпен за съществуващи клиенти в осем допълнителни щата.

До момента компанията е сред относително устойчивите на фона на кризата с FTX на Сам Банкман-Фрийд. В началото на ноември от Nexo съобщиха, че имат „0 долара нетна експозиция“ към криптоборсата FTX и свързаната с нея търговска компания Alameda. Това стана само три дни преди FTX да подаде документи за защита от фалит, съобщава Bloomberg. Компанията обаче поясни, че „има малък заем на Alameda (по-малко от 0,5% от нашите активи), напълно обезпечен от дигитални активи, които бяха продадени изцяло от нашия екип преди два дни, което доведе до 100% възстановяване на сумата по главницата и 0 долара загуби за компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още