fallback

Прокуратурата и ДАНС разследват криптокомпанията Nexo*

Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления и други, съобщиха от прокуратурата

13:02 | 12.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на основаната от българи криптокомпания Nexo.

По информация от прокуратурата акцията цели неутрализиране на незаконна престъпна дейност. По нея работят служители на Национална следствена служба, ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи.

Основните организатори на дейността са български граждани и основната дейност е от територията на България, съобщи на брифинг говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

Компанията е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, голяма част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи фирми, съобщи тя.

Разследва се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставянето на банкова дейност без необходимия лиценз и компютърни измами.

В коментар, публикуван в официалния профил на компанията в Twitter, Nexo посочват: „За съжаление, със скорошните регулаторни ограничителни мерки срещу криптовалутите някои регулатори наскоро възприеха подхода първо да бият, а после да задават въпроси. В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще мине“.

От компанията посочват също, че винаги са работили в сътрудничество със съответните власти и регулатори и изразиха надежда, че през идните седмици ще могат да съобщят „вълнуващи новини“.

Unfortunately, with the recent regulatory crackdown on crypto, some regulators have recently adopted the kick first, ask questions later approach. In corrupt countries, it is bordering with racketeering, but that too shall pass. 6/

— Nexo (@Nexo) January 12, 2023

От прокуратурата заявиха, че през последните пет години през платформата е преминал оборот от над 94 млрд. долара.

Също така се съобщава, че има доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е обявен за лице, финансирало терористични актове.

За момента операцията е само на територията на България. Милева уточни, че над 300 души работят по акцията, като досега не е правено такова нещо.

Акцията бе потвърдена и от съоснователят на Nexo Антони Тренчев в съобщение за Bloomberg News. „Те разследват във връзка с българско подразделение на групата, което не е насочено към клиенти, а има само функции, свързани с оперативни разходи“, коментира той. „Това е координирана атака, както се вижда от абсурдните обвинения“, допълни той.

По-рано бе съобщено, че акции се провеждат на бул. „Никола Вапцаров“ 16 и ул. „Хенрик Ибсен“. Около 10 ч. съвместните екипи на жандармерията и прокуратурата са пристигнали на двата адреса.

Проверката по случая е започнала преди месеци, съобщи БТА.

Nexo управлява активи за 4 млрд. долара и има над 5 млн. потребители в 200 юридсикции в света, съобщи по-рано Bloomberg. По-рано през декември компанията обяви, че започва постепенно излизане от пазара в САЩ заради неразбирателство с щатските власти във връзка с част от дейността си. Компанията обоснова решението си с „липса на регулаторна яснота“.

През септември регулатори от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон, заявиха, че Nexo предлага носещи лихва инструменти, които обаче не са регистрирани като ценни книжа.

До момента компанията бе сред относително устойчивите на фона на кризата с криптоборсота FTX на Сам Банкман-Фрийд. В началото на ноември от Nexo съобщиха, че имат „0 долара нетна експозиция“ към FTX и свързаната с нея търговска компания Alameda. Това стана само три дни преди FTX да подаде документи за защита от фалит.

*Информацията е актуализирана към 16:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 12.01.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още