IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи криптоборси все още разрешават достъп на санкционирани руски банки

Huobi и KuCoin позволяват на потребителите да търгуват с криптовалути, използвайки дебитни карти на санкционирани руски банки като „Сбербанк“

11:25 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Две водещи криптоборси все още позволяват на потребители на санкционирани руски банки да превеждат средства на техните платформи, показва доклад на фирмата за анализ на данни за дигитални активи Inca Digital, цитиран от Bloomberg.

Huobi и KuCoin позволяват на потребители да търгуват с криптовалути, използвайки дебитни карти на санкционирани руски банки като „Сбербанк“, става ясно от доклада. Главният изпълнителен директор на Inca Digital Адам Заразински коментира в интервю, че това може да представлява нарушение на американските и европейски санкции. Също така трансакциите често включват тетер – стейбълкойн, който е обект на засилен надзор от регулаторите.

„Тетер често се използва от руснаци за преместване на пари извън страната“, коментира той. „Използва се особено от тези две борси, за да осигури услуги по криптобанкиране на санкционирани руски банки“, посочва Заразински.

Представители на KuCoin и Binance, която също е споменавана в доклада, оспорват твърденията. От Huobi не са върнали отговор на запитване за коментар. KuCoin, Huobi и Binance започват бизнеса си по време на ранните дни на криптобума в Азия.

„KuCoin не поддържа тегления и депозити от картите, издавани от руски банки“, посочва Джони Лю, главен изпълнителен директор на KuCoin, чрез представител. „Като борса, регистрирана на Сейшелите, ние спазваме законите и регулациите на Сейшелите. Също така спазваме законите и регулациите и на други страни. Ако има съмнителни трансакции, които трябва да бъдат разследвани, доброволно ще сътрудничим“, допълва той.

Binance, най-голямата криптоборса в света, предлага „различни методи руснаци да обръщат местна валута в криптовалута“, включително чрез техните брокерски търговски бюра и директни борси, се казва в доклада. Всяка от тези опции е достъпна за руснаци, без да се правят проверки от типа „познавай клиентите си“ за суми до 10 хил. долара, посочва докладът.

От своя страна, представител на Binance коментира, че борсата изцяло прилага правилата „познавай клиентите си“ и е първата водеща платформа, която въвежда европейските санкции, свързани с криптовалутите.

По думите на Зарински Inca планира да публикува публично доклада за общо 62 борси скоро.

„Искаме криптоактивите не просто да оцелеят след всички неща, които станаха напоследък, но и да се развиват“, коментира той. „Но също така искаме да отблъснем лошите актьори и да разраснем индустрията отговорно“, посочи Зарински.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още