IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC се отказа от официалната си дефиниция за криптоактиви

Определението отсъства от последното решение на регулатора, но се пояснява, че анализирането на термина продължава

10:25 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP

Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) направи малка крачка назад в регулирането на криптосектора в сряда, когато се отказа от това, което щеше да е първата ѝ официална дефиниция за „дигитален актив“, в последното си решение за хедж фондовете.

Макар регулаторът първоначално да беше включил дефиницията в предложението си от 2022 г. за премахване на задължителното оповестяване на информация от хедж фондовете, комисията я премахна във финалния вариант, одобрен от членовете ѝ.

В бележка под линия се дава обяснение: „Комисията и екипът продължават да разглеждат този термин и не приемат „дигитални активи“ като част от това решение в момента“.

Регулаторът продължава да умува над криптосектора, който играе съществена роля както при прилагането на разпоредбите на регулатора, така и при тяхното създаване – въпреки отстъплението в последната си мярка. Миналият месец SEC преразгледа по-рано предложена разпоредба за дефинирането на думата „борса“ и изрично добави децентрализираните финанси (DeFi) към него.

Решението – което доведе до остри критики от индустрията, както и от двама от петимата членове на регулатора – е от по-скорошните действия, които се опитват да вкарат криптовалутите в рамките на вече съществуващите правила. През февруари SEC направи и друго предложение, което би могло да забрани на инвестиционни съветници да държат криптоактиви в криптофирми.

Първоначално предложената дефиниция за дигитален актив в мярката за хедж фондовете сама по себе си не е обширна или спорна и гласи, че това е актив, който „използва технологията на споделената счетоводна книга или блокчейн“ и включва „т. нар. „виртуални валути“, „монети“ и „токени“.

Сега комисията ще продължи дейността си без официално определение в лексикона си, въпреки че темата е редовна в изказванията на председателя Гари Генслър и други членове.

„SEC е регулатор, който изисква прозрачност от регистрантите си, но продължава да не предлага регулаторна яснота, като не дава определение за дигиталните активи“, коментира Ан-Мари Келий, партньор в Mercury Strategies и дългогодишен служител към SEC. Тя предполага, че комисията умишлено е изтрила определението, защото „всяко признаване на уникалността на дигиталните активи като нов продукт отслабва тяхната (на регулатора, бел. ред.) позиция по съдебни спорове, че дигиталните активи са ценни книжа и обект на законите за ценните книжа на SEC“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още