IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на SEC: Бизнес моделът на криптосектора е да не следва закона

Гари Генслър отхвърли критиките на републиканките законодатели за агресивната позиция на регулатора спрямо криптопазара

12:18 | 19.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP

Председателят Гари Генслър отхвърли критиките на републиканците законодатели за агресивната позиция на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) спрямо криптопазара. Той дори се усъмни дали индустрията изобщо иска да спазва правилата на регулатора, предава Bloomberg.

В първото си изказване пред Комисията по финансови услуги в контролираната от републиканците Камара на представителите председателят на SEC защити подхода на агенцията. Регулаторът наскоро предприе серия от високопрофилни регулаторни действия, като според Генслър голяма част от криптомонетите са в същината си нерегистрирани ценни книжа.

„Не става въпрос за липса на яснота“, каза той по време на изслушване във вторник. „Това е поле, което в основата си, се е изградило около това да не е в съответствие (със законите, бел. ред.) и това е техният бизнес модел“, допълни Генслър.

Председателят също така посочи, че агенцията би могла да използва повече ресурси за надзора на този клас активи. „Има повече неща, които да наблюдаваме и разследваме, отколкото хора, които да го правят“, коментира той.

Преди изслушването републиканците в панела публикуваха писмо до Генслър, в което критикуват регулациите на комисията при дигиталните активи. Те особено наблягат на призивите му платформите за търговия на криптовалути да се регистрират към регулатора.

„Не успяхте да осигурите път, който позволява на платформите за търговия на дигитални валути да се регистрират“, посочват законодателите. „Без ясни правила за пътя напред вашето искане фирмите „да дойдат и да се регистрират“ е умишлено погрешно представяне на несъществуващия регистрационен процес на SEC. Единствената структура, която може да бъде обвинявана за липсата на регистрации е самата SEC“, се казва още в писмото.

Таван на дълга

По време на изслушването Генслър също така се опита да свърже проблемите на Silicon Valley Bank и Signature Bank с работата им с клиенти от сектора на дигиталните активи.

Освен по отношение на криптовалутите Генслър бе изправен и пред редица въпроси, свързани с това как водещият регулатор на Wall Street надзирава капиталовите пазари. Бяха му задавани въпроси за всичко от суапове до американски държавни ценни книжа, търговията с които – по думите му – може да пострада, ако Конгресът не увеличи тавана на дълга.

„Може да стане една голяма каша на капиталовите пазари“, ако САЩ обявят дефолт по дълга си, каза Генслър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още