IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC: Рroof-of-stake монетите като етера трябва да бъдат регулирани като ценни книжа

Инвеститорите са привлечени от очакването да спечелят възвръщаемост, посочва председателят Гари Генслър

11:45 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) Гари Генслър подчерта, че криптовалутите, които работят на принципа proof-of-stake (доказателство за залог) – като етера – трябва да бъдат регулирани като ценни книжа, съобщава Bloomberg.

Proof-of-stake представлява процесът, по който работи този вид блокчейн – притежатели на монети могат да получават финансови възнаграждения, като позволяват част от тях да бъдат използвани за извършването на други трансакции. Създатели на протоколи, използващи такива монети, често рекламират проектите си в социалните мрежи, а инвеститорите са привлечени от очакването да спечелят възвръщаемост, посочва Генслър.

„Бих предложил всеки от тези оператори на токени, очевидно като се консултира с подходящите експерти, да се постарае да постигне съответствие“ със законодателството, коментира Генслър по време на откриването на среща на SEC в сряда.

Криптофирмите се опитват да избегнат етикета „ценна книга“, защото той носи със себе си изисквания за защита на инвеститорите, които според мнозина са несъвместими с този клас активи. Те обаче все по-често се оказват обект на засилен надзор от регулаторите.

Миналият месец SEC глоби водещата американска криптоборса Kraken с 30 млн. долара заради това, че е предлагала продукт за стейкинг (процесът, при който потребителите генерират печалба в замяна на това, че позволяват на токените им да бъдат използвани за осъществяването на други трансакции, бел. ред.), който носи пасивен доход. А в съдебен иск, заведен миналата седмица, срещу борсата за дигитални активи KuCoin главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс заяви, че етерът е ценна книга – един от редките случаи, в които на токена се дава такъв правен статут.

Коментарите бяха направени в отговор на въпрос за разминаването между позицията на Генслър и тези на председателя на Комисията за търговия със стокови фючърси Ростин Бенам, според когото етерът е стока. „Няма да коментирам който и да е било токен“, каза Генслър в сряда. „Колкото до Комисията за търговия със стокови фючърси, обичам я“, каза той.

Генслър изрази подобни възгледи във връзка с proof-of-stake и по време на миналогодишната актуализация на мрежата на етериума, т. нар. сливане, когато блокчейнът премина към този начин на работа от по-енергоемкия proof-of-work (доказателство за работа). Тогава, както и сега, Генслър подчерта, че не говори за никоя конкретно дигитална монета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още