IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските регулатори затягат хватката около криптосектора с дело срещу Terraform Labs

Според обвинението пред федерален съд Terraform Labs и нейният съосновател До Куон са предлагали и продавали нерегистрирани ценни книжа

11:09 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
До Куон. Снимка: Bloomberg LP
До Куон. Снимка: Bloomberg LP

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) обвини издирвания криптопредприемач До Куон и компанията, която съоснова, в измама със стейбълкойна TerraUSD.

Според обвинението пред федерален съд Terraform Labs и Куон са предлагали и продавали нерегистрирани ценни книжа, включително стейбълкойна, извършвайки схема, изтрила най-малко 40 млрд. долара пазарна капитализация. Делото представлява значително ескалиране на действията на американския регулатор срещу индустрията.

Комисията също така обвинява компанията и Куон в подвеждане на инвеститори, включително чрез фалшиви твърдения за връзката си с популярното южнокорейско приложение за плащания Chai и за стабилността на своя стейбълкойн. Terraform и Кон не са отговорили на запитване за коментар.

Куон е издирван от родната си Южна Корея във връзка със сходни обвинения. Последно се появи информация, че е възможно да се намира в Сърбия. По-рано този месец стана ясно, че корейска делегация е посетила балканската държава. Въпреки това местонахождението му в момента остава неизвестно. Той е издирван заради издадена заповед за арест от септември по обвинение, включващо и нарушаване на законите за капиталовите пазари. В миналото той е отричал обвиненията срещу себе си в социалните мрежи.

Отделно се появи информация също, че федерални прокурори от Манхатън разследват Terraform Labs, съобщиха запознати източници. Това разследване също включва действията на Куон, допълват те. Също така Комисията за търговия със стокови фючърси също разследва събитията около краха на TerraUSD, посочва един от източниците. Представители на американските власти са отказали коментар.

TerraUSD, известна и като UST, трябваше да поддържа паритет с щатския долар чрез алгоритъм и търговия с друг токен на Terraform Labs – луна. Системата обаче се срина след краха на стейбълкойна през май. Събитията предизвикаха домино ефект, който пряко или непряко предизвика фалити на високопрофилни компании, включително хедж фонда Three Arrows Capital, Voyager Digital и компаниите около Сам Банкман-Фрийд Alameda Research и FTX.

Според делото на SEC миналогодишният крах не е бил първият път, в който стейбълкойнът е загубил паритета си. Година по-рано, през май 2021 г., стойността на токена е паднала под 1 долар. Това е накарало компанията и Куон да се обърнат към тайна трета страна за намеса и покупка на големи количества за увеличаване на стойността, посочват от агенцията. Възстановяването на паритета, похвалено като „триумф на децентрализацията“, е довело до приток на инвеститорски капитал, става ясно от заведеното дело.

Действията на SEC представляват значително развитие на разрастващите се регулаторни усилия на Вашингтон в криптосектора. Те показват, че комисията налага юрисдикция върху някои стейбълкойни, които са ключова част от функционирането на пазара на дигитални активи.

Дори още преди проблемите на FTX американските власти разглеждаха варианти за това как най-добре да регулират стейбълкойните, за които от финансовото министерство и други агенции предупредиха, че могат да се превърнат в заплаха за по-широката финансова система, ако хората ги използват повече като форма на плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още