IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор разследва срива на TerraUSD

Адвокати на комисията разглеждат дали компанията Terraform Labs е нарушила правилата за ценните книжа и инвестиционните продукти, съобщава източник

12:33 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) разследва дали маркетингът на злополучния стейбълкойн TerraUSD (UST) преди срива му миналия месец е нарушил федералните регулации за инвеститорска защита. Това съобщава запознат с въпроса пред Bloomberg.

Адвокати на комисията разглеждат въпроса дали компанията зад токена Terraform Labs е нарушила правилата за ценните книжа и инвестиционните продукти, посочва анонимният източник. Стейбълкойнът трябваше да поддържа паритет 1 към 1 с щатския долар чрез алгоритъм и търговия със свързаната криптовалута луна.

Кризата с UST, започнала на 7 май, предизвика трусове на криптопазара. След нея министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че епизодът е показал опасностите на токените, които би трябвало да имат паритет с долара.

Разследването на комисията по ценните книжа и борсите може да усили натиска върху Terraform и главния изпълнителен директор До Куон, които вече са обект на наблюдение от регулаторите заради друг криптопроект, известен като Mirror Protocol – който позволява на хората да търгуват с дигитални активи, които следят цените на американските акции. Засега нито Terraform, нито Куон са обвинени в каквото и да е било, свързано с UST.

От комисията са отказали коментар за Bloomberg. В позиция от базираната в Сингапур Terraform Labs заявиха, че не са наясно с такова разследване. „Не сме запознати с никакви разследвания на комисията за TerraUSD в момента – не сме получавали такава информация от комисията и не сме наясно да има ново разследване извън това, свързано с Mirror Protocol“, коментира Куон.

Стейбълкойните имат ключова роля в екосистемата на криптовалутите, тъй като тяхната относително стабилна стойност може да послужи като убежище за инвеститорите на волатилния пазар.

В рамките на механизма на работа на UST за всяка създадена монета токени луна (чиято стойност се определя от пазара) на стойност един долар се изгарят и обратното. Ако цената падне под долар, трейдърите имат мотив да заменят UST за луна, което ще намали количеството на първата в обращение и ще увеличи цената. Обратното се случва, когато стойността на UST нарасне над 1 долар. Моделът е подпомаган и от компютърна програма.

Според американското законодателство виртуална валута може да влезе в рамките на дейността на Комисията по ценните книжа и борсите, ако американци са купували монетата, за да финансират компания или проект с намерението да изкарват печалба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още