IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптобеглецът До Куон по всяка вероятност се крие в Сърбия

От прокуратурата в Сеул заявиха, че съобщения в медиите от понеделник, според които Куон е на Балканите „не са неверни“

12:53 | 12.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
До Куон. Снимка: Bloomberg LP
До Куон. Снимка: Bloomberg LP

Сърбия е най-вероятната страна, в която се намира криптобеглецът До Куон, 31-годишният бивш предприемач, който е обвиняем в родната Южна Корея във връзка с краха на създадените от него криптовалути TerraUSD и луна.

От прокуратурата в Сеул заявиха, че съобщения в медиите от понеделник, според които Куон е на Балканите, „не са неверни“, съобщава Bloomberg. Според съобщенията също така Южна Корея е в процес на молба за сътрудничество от Сърбия. Представител на южнокорейското министерство на правосъдието е отказал коментар.

Местонахождението на Куон е неизвестно, след като в средата на септември властите издадоха заповед за ареста му по обвинения в нарушаване на законите за дейността на капиталовите пазари. Властите в Южна Корея анулираха паспорта му и съобщиха, че за него е издадена червена бюлетина на Интерпол.

През октомври прокуратурата сигнализира, че Куон е летял до Дубай от Сингапур, където има централа на неговата Terraform Labs, най-вероятно като междинна спирка, преди да се насочи на другаде.

Стейбълкойнът TerraUSD трябваше да поддържа паритет с американския долар чрез комбинация от алгоритми и схеми на търговия, свързани с криптовалутата луна. Системата обаче се срина през май, засилвайки по-широките разпродажби на криптопазара.

Куон отрече да е извършвал престъпление, като от Terraform Labs отбелязват, че законите за капиталовите пазари не важат за криптовалутите.  

Въпросът е защо Куон е избрал точно Сърбия и какво значи това за шансовете да бъде екстрадиран. Сеул и Белград нямат двустранен договор за екстрадиция, но и двете страни са приели прилагането на Европейската конвенция за екстрадиране.

Точно какво е причината за краха на проекта на Куон остава мистерия. Американските власти разследват възможни връзки със Сам Банкман-Фрийд , чиято криптоимперия начело с борсата FTX също се срина.

New York Times съобщи по-рано, че американски федерални прокурори разследват дали Банкман-Фрийд е участвал в пазарни манипулации чрез търговски сделки, които да са довели до случилото се с TerraUSD и луна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Велик фараон пришел в Сербии. Сейчас харчи си деньгите, а бaлъци "инвеститори" зяпат отстрани. Дураци никагда не свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 1 година
а имаше времена когато ме обвиняваха когато наричах тия съвременни фараони - измамници! Било ме е яд, че не съм се набутал навреме :D:D:D Чудя се защо няма коментари от всичките рекламисти на тая измама.... къде е оня *** геро от германия да ми обясни как това било пари ил актив... че вече и аз им забравих лъжите !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още