IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейски съд поиска ареста на основателя на Terraform Labs

В основата на разследването е кризата с блокчейна тера и свързаните с него токени

14:53 | 14.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
До Куон. Снимка: Bloomberg LP
До Куон. Снимка: Bloomberg LP

Съд в Южна Корея издаде заповед за ареста на До Куон, основателя на криптовалутната екосистема Terraform Labs, чиято криза по-рано през годината подпомогна срива на цените на криптопазара, съобщава Bloomberg.

Съдът в Сеул издаде заповед за Куон и петима други по обвинения, сред които нарушаване на законодателството за капиталовите пазари в страната, става ясно от съобщение от прокуратурата.

И шестимата се намират в Сингапур, се казва още в съобщението. До Куон не е отговорил веднага на запитване за коментар от Bloomberg.

Проблемите с платформата тера през май, включително колапсът на стейбълкойна TerraUSD, разклатиха вярата на инвеститорите в дигиталните активи, които все още се опитват да се възстановят.

Куон се оказа в епицентъра на една от най-големите криптокризи, след като TerraUSD загуби паритета си с долара и се обезцени, повличайки след себе си цялата екосистема, върху която бе изградена монетата, включително свързаната криптовалута луна.

Цената и на двата токена се срина до почти нула – бледа сянка на общо 60 млрд. долара капитализация и за двете по-рано.

Случилото се с тера стана причина за разследване в Южна Корея и САЩ, както и подновен регулаторен натиск върху стейбълкойните – дигитални монети, обвързани чрез паритет с активи като долара например.

През юли прокуратурата извърши обиск на дома на съоснователя на Terraform Labs Даниел Шин на фона на задълбочаването на разследването на обвиненията за незаконна дейност около TerraUSD.

По-рано Куон заяви, че иска да съдейства, когато разследването стигне до него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още