IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият регулатор в САЩ с предупреждение срещу търговията с ценни книжа на криптоактиви

Тази дейност може да не са в съответствие с американското законодателство, сигнализира регулаторът

14:27 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ публикува в четвъртък предупреждение към инвеститорите, че фирми, предлагащи ценни книжа на криптоактиви, може да не са в съответствие с американското законодателство.

Нерегистрираното предлагане на такива ценни книжа може да не предвижда предоставянето на важна информация, включително одитни финансови данни, за да се вземе информирано решение, посочват от SEC, цитирани от Ройтерс.

Регулаторът засили мерките срещу криптосектора в последните месеци, като в миналото председателят му Гари Генслър го е наричал „див Запад“. Усилията на SEC набраха инерция, след като през ноември фалит обяви водещата криптоборса на Сам Банкман-Фрийд FTX.

Криптоборсата Coinbase обяви в сряда, че е получила уведомление от регулатора, че възнамерява да препоръча предприемане на действия срещу компанията.

В своето известие от SEC също така предупреждават инвеститорите за т. нар. „proof of reserves“ услуги, предлагани от някои борси, които позволяват на потребители да гарантират, че дадена платформа има достатъчно активи, за да гарантира потребителските средства.

„Субектите, свързани с криптоактиви, могат да ги използват вместо одитирани финансови отчети, за да замъглят и объркат клиентите относно безопасността на техните активи“, посочват от SEC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още