IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kraken спира услугите си за стейкинг в САЩ след спор със SEC

Мярката може да има и значителен ефект върху цялата индустрия, тъй като все повече водещи борси включват подобни услуги

10:26 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Kraken ще трябва да плати 30 млн. долара, за да уреди спор с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), според която криптоборсата нарушава правилата с предлагането на продукти за т. нар. стейкване на криптовалути. В рамките на споразумението с регулатора платформата ще трябва да прекрати този вид услуги, съобщава Bloomberg.

Според SEC услугите за стейкване на фирмата представляват незаконна продажба на ценни книжа. Споразумението с Kraken обаче може да има и значителен ефект върху цялата индустрия, тъй като все повече водещи борси, като Coinbase и Binance, включват подобни услуги в опит да диверсифицират приходите си.

Стейкването представлява процес, при който потребителите генерират печалба в замяна на това, че позволяват на токените им да бъдат използвани за осъществяването на други трансакции в блокчейна. Използва се от модели на работа като този на мрежата на етериума (proof-of-stake). В случая на Kraken тази доходност може да достигне до 21%, се казва в жалбата на SEC.

Според съвместен доклад на Staked и Kraken стойността на всички стейквани активи възлиза на 42 млрд. долара към края на 2022 г.

Прекратяването на услугите оказа ефект и върху цените на широкия криптопазар. Минути след 10 ч. българско време цената на биткойна изтрива 3,5% до 21 895 долара. На свой ред етерът поевтинява с 5% до 1551 долара, като процесът по стейкване е ключов за работата на мрежата му.

От Kraken заявиха в позиция, че фирмата прекратява услугите си по стейкване само за американски клиенти, а останалите извън САЩ ще получават тези услуги от отделна дъщерна компания. Според споразумението Kraken нито признава, нито отрича обвиненията срещу себе си.

През последната година и половина председателят на SEC Гари Генслър настоява, че много криптоактиви представляват по своята същност нерегистрирани ценни книжа, търгувани на блокчейна. По думите му фирмите трябва да спазват строгите правила на регулатора или ще трябва да понесат последствия.

„Днешните мерки трябва да направят ясно за пазара, че доставчиците на услуги за стейкване трябва да се регистрират и да осигуряват пълни, прозрачни и достоверни данни и инвеститорска защита“, посочва Генслър в позиция.

Услугите по стейкване набират инерция през последните месеци, след като етериумът – най-голямата комерсиална блокчейн система, премина към метода proof-of-stake през септември миналата година.

Базираната в Сан Франциско Kraken е водеща криптоборса с дневно търгувани обеми от приблизително 650 млн. долара в световен мащаб, показват данни на CoinMarketCap. Миналият август конкурента Coinbase също съобщи, че е разследвана от SEC заради програмите си за стейкване. Борсата е и вторият по големина депозитор на стейкнати етери, според данни на компанията Etherscan. Най-голямата е платформата за децентрализирани финанси Lido Finance.

Според Хенри Елдър, ръководител на звеното за децентрализирани финанси в Wave Financial, случаят с Kraken е „огромен подарък за децентрализираните стейкинг доставчици като Lido, RocketPool и StakeWise“. Причината е, че приложения като Lido и RocketPool са децентрализирани, което означава, че няма една компания, която да ги управлява и може да е по-трудно за регулаторите да ги контролират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още