IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските законодатели ще гласуват по-строги крипторегулации за банките

Комисията по икономическите въпроси на ЕП трябва да гласува междупартийни компромиси в рамките на проектозакон

16:41 | 23.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банките ще трябва да заделят определено количество капитал, за да покриват притежания на криптоактиви – това гласи европейски проектозакон, който трябва да бъде подложен на гласуване във вторник.

Споредо документи, видени от Ройтерс, Комисията по икономическите въпроси на Европейския парламент ще гласува междупартийни компромиси в рамките на проектозакон, който прилага оставащите елементи на Базел III - световно споразумение, което изисква от банките да държат повече капитал, за да се справят с пазарните шокове без помощта на данъкоплатците.

Според едно от измененията банките ще трябва да прилагат тежест на риска от 1250% от капитала към експозициите на криптоактивите, т.е. достатъчно, за да покрие пълната загуба на тяхната стойност.

Това съответства на препоръките на Базелския комитет на банковите регулатори от декември.

Измененията също така въвеждат дефиниция на понятието „сенчесто банкиране“ – широкия сектор на застрахователи, хедж фондове и инвестиционни фондове, които съставляват около половината от световната финансова система и обикновено не са толкова регулирани, колкото банките.

Изменението изисква Европейската комисия да публикува доклад до юни тази година, в който се анализира възможността от налагане на пруденциални ограничения върху банковите експозиции към сенчесто банкиране.

Измененията също така ще изискват политиките за възнаграждения на банките да бъдат в съответствие с плановете им, свързани с рисковете за околната среда, социалните политики и управлението (ESG) в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Проектопредложението също така предлага и нови изисквания за назначаването на банкери, като трябва да има цели за управленския състав на съответната банка. Трябва да има разнообразие по отношение на възраст, пол и географски произход и образование, става ясно от доклад на Йонас Фернандес, член на комисията и водещ преговарящ по проекта в парламента.

Измененията като цяло са по-широки от промените, направени от държавите членки. Те постигнаха сделка помежду си през декември и като цяло се съсредоточиха върху временни изключения на някои от изискванията, за да дадат на банките повече време за адаптиране въпреки съпротивата на Европейската централна банка.

След гласуването във вторник законодателите и държавите от ЕС предстои да постигнат окончателно споразумение, което ще влезе в сила през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Айдаа хавала NEXO https://ria.ru/20230123/peso-1846687871.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още