IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на контрола върху криптосектора тепърва започва

Тези, които са готови да се гмурнат отново в криптовалутите, трябва да го имат предвид, пише колумнистът на Bloomberg Лионел Лорент

14:41 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имаше много онлайн радост, когато американското министерство на правосъдието обяви ареста на основателя на криптоборсата Bitzlato миналата седмица. Но с трудно за произнасяне име, не много популярна и неприличаща на никоя от по-големите играчи (като Binance например) Bitzlato изглежда като малка рибка, нищо особено. Фактът, че биткойнът поднови похода си над 21 хил. долара само го доказа.

Но това пренебрегва по-голямата картина. През първите няколко седмици на 2023 г. регулаторите направиха много, пише колумнистът на Bloomberg Лионел Лорент.

На 3 януари в съвместна позиция американските банкови регулатори предупредиха, че криптоиндустрията рискува да навлезе в банковата система. След това дойде сделката с Coinbase Global за 100 млн. долара заради слаб вътрешен контрол, съдебното дело срещу близнаците Уинкълвос от Gemini и брокера Genesis за продажба на нерегистрирани ценни книжа, както и споразумението на криптоплатформата Nexo с американските власти за 45 млн. долара. Призовките направо хвърчаха.

Колелата на правосъдието се забавиха – действията срещу Gemini и Genesis се оказаха закъснели за потребителите, които се бореха да си върнат 900-те млн. долара блокирани средства, но отново се задава ускорение. Регулаторите като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) с право могат да се чувстват оправдани от миналогодишните събития, когато загубата на доверие в криптосектора не можа да се разрасне в по-голяма икономическа криза. Крахът на FTX показа проблемите на индустрията, но също така и ползите от по-строгите регулации на борсите – както когато SEC се намеси през 2021 г., за да помогне да се предотврати пускането на продукт за криптокредитиране на Coinbase. Както каза един държавен представител миналата година – „пистата става все по-къса“ за платформите, които не спазват правилата.

Много може да се коментира това дали криптомонетите приличат повече на ценни книжа, суровини, сенчесто банкиране или хазарт, но за каквото и да става въпрос, фокусът сега е да се гарантира, че проблемите на сектора няма да стигнат до по-широката финансова система. И макар правните опити да се създадат криптозакони, за да се избегне нов случай като с Lehman Brothers, да са обвити в процедурни забавяния и срамни разкрития за топлите връзки на FTX с Капитолия, регулаторите с добра памет държат под око криптоекспозицията на банките като реален измерител на риска.

Действията срещу Bitzlato са част от тези усилия, като от министерството на правосъдието посочват неадекватния контрол срещу прането на пари и „значителния“ бизнес с американски потребители – два ключови примера за регулаторните дупки в системата, които пропуснаха предупредителните сигнали за FTX. Карол ван Клийф, адвокат с дълъг опит с дигиталните активи, вижда модел за бъдещи действия, включително в решението на финансовото министерство на САЩ, че Bitzlato създава „основно притеснение за пране на пари“.

Но регулациите имат своите критици. Някои се притесняват от прекомерно влияние; други смятат, че е непродуктивно да се създават предпазни ограничения около дигиталните активи. Вярно е, че криптосекторът е богат на активности, които наподобяват повече хазарт, отколкото инвестиране. И донякъде е тъжно да видим как тези играчи, които бяха в основата на криптокризата от миналата година, вече обмислят как да се върнат на терена – от Three Arrows Capital до FTX.

Но прането на пари, измамата, пазарните манипулации и укриването на данъци не са рискове, които просто ще изчезнат от само себе си. Както Фабио Панета от Европейската централна банка посочи, регулаторите виждат цената за обществото на нерегулираните дигитални активи като висока и изискват повече действия. И те тепърва започват. Тези, които са готови да се гмурнат отново в криптовалутите, трябва да го имат предвид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още