fallback

Организацията на борсовите регулатори с първа международна рамка за криптосектора

Препоръките, публикувани във вторник, са „повратна точка", коментира председателят на IOSCO

10:46 | 23.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) представи във вторник първата международна регулаторна рамка за криптоктивите и дигиталните пазари, съобщава Ройтерс.

От криптосектора, в който обикновено на компаниите им се налага да се съобразяват само с проверки за евентуално пране на пари, от дълго време призовават за международен подход за регулациите в различни юрисдикции.

Това стана особено необходимо след серията от фалити през миналата година, стигнали своя пик с краха на FTX.

Препоръките, публикувани във вторник, са „повратна точка в адресирането на много ясните и приближаващи рискове пред защитата на инвеститорите и рискове за пазарния интегритет“, коментира Жан-Пол Серве, председател на IOSCO.

Предложените стандарти покриват въпроси, свързани с конфликт на интереси, пазарни манипулации, регулаторно сътрудничество, управление на криптоактиви, операционни рискове и работа с потребители на дребно.

Регулаторът посочи, че иска да финализира стандартите до края на годината и очаква 130-те страни членки да ги прилагат за запълване на пропуските в регулаторните си режими. Сред членовете са Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, Агенцията за финансови услуги на Япония, BaFin от Германия, британският регулатор за финансова дейност и други.

Мерките са публикувани, след като по-рано този месец Европейският съюз стана първата водеща юрисдикция в света, приела закони за регулирането на криптовалутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 23.05.23 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още