IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата даде окончателно одобрение на регулациите на криптопазара

Също така групата договори и нови уредби срещу прането на пари при трансфера на криптовалути

16:48 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg via Getty Images

Финансовите министри на Европейския съюз подписаха във вторник пакета от правила за регулиране на криптопазара, с което мерките се приближават с още една стъпка към влизането си в сила.

Съветът на ЕС, който представлява финансовите министри на 27-те страни членки, единодушно одобри Регулациите за пазара на криптоактиви (MiCA), с което блокът ще стане първата водеща юрисдикция в света със свой криптолицензионен режим. Също така групата договори и нови уредби срещу прането на пари при трансфера на криптовалути.

Днешното приемане на регламента е и последната стъпка в законодателния процес около MiCA.

„Много съм доволна, че днес изпълняваме обещанието си да започнем да регулираме сектора на криптоактивите. Неотдавнашните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще осигурят по-добра защита на европейците, инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотребите в сектора на криптоактивите за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма“, коментира Елисабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която председателстваше срещата, цитирана на сайта на Съвета на ЕС.

Одобрението се очакваше, след като представителите на страните членки вече дадоха зелена светлина на MiCA миналата седмица, припомня CoinDesk.

MiCA ще изисква криптокомпании като доставчици на портфейлни услуги и борси да изискват лиценз в ЕС, за да работят на територията на блока, а емитентите на стейбълкойни да разполагат с определени резерви в случай на нужда. Основните аспекти на закона бяха договорени на политическо ниво още през юни, но оттогава текстът бе обект на някои административни забавяния.

Основните изисквания по закона ще влязат в сила година след публикуването му в официалния вестник на ЕС, което се очаква да стане през юни или юли.

Министрите на финансите също така се договориха и за нови мерки, които да изискват от доставчиците на криптоуслуги да предоставят информация за средствата на своите потребители на данъчните власти, която ще може да бъде споделяна в рамките на блока – опит да се ограничи прикриването на средства.

„Криптоактивите и е-парите имат огромен потенциал да движат икономическата активност и иновациите – но те също така носят рискове за намаляване на прозрачността и позволяват укриването на данъци или измамите. Актуализирането на нашите данъчни закони за адресирането на тези въпроси ще помогне на държавните администрации да събират данъци по-ефективно и да са в крак с развиващата се технология, докато Европа се движи напред в дигиталния преход“, коментира Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, цитиран от CoinDesk.

Новите данъчни правила, известни като DAC8, бяха предложени от ЕК през декември на базата на модел от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като последният проект на правилата бе публикуван в петък. Те обаче още няма да влязат в сила, тъй като Европейският парламент не е дал необвързващото си становище по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още