IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът даде финална зелена светлина на криптозакона MiCA

Одобрението на закона за пазарите на криптоактиви е първият път, в който правителства се опитват да прилагат надзор в подобен мащаб

14:51 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Евродепутатите в четвъртък дадоха финална зелена светлина за амбициозния закон, чрез който Европейският съюз ще може да регулира криптоиндустрията.

Одобрението на закона за пазарите на криптоактиви (известен като MiCA, бел. ред.) е първият път, в който правителства се опитват да прилагат надзор в подобен мащаб, съобщава Bloomberg.

По-рано в сряда еврокомисарят по въпросите на финансовите услуги Марийд Макгинес заяви, че очаква законодателството да влезе в сила през юли. Отделните изисквания ще започнат да се прилагат постепенно, като например правилата за управление на стейбълкойни ще важат от юли 2024 г.

Законодателната рамка MiCA, която бе разработвана от три години, бе приветствана от криптомениджърите като алтернатива на американския подход на ограничения и санкциониране в сектора. Въпреки това не липсват и критици, според които законите са остарели още преди да са влезнали в сила, като биха направили малко за предотвратяване на високопрофилните кризи, разтърсили сектора.

Финалното одобрение „бележи началото на нова ера на регулаторен надзор върху нерегулираните криптопазари, които причиниха значителни загуби за мнозина инвеститори за първи път и осигуряват убежище за измамници и криминални организации повече от десетилетие“, заяви Ернест Уртасун от групата на Зелените в Европейския парламент. Въпреки това някои важни регулаторни проблеми остават неадресирани и нови законодателни мерки са „спешно необходими“ за попълването на липсващите парченца от MiCA, смята той.

Щом веднъж влезе в сила, MiCA ще изисква всяка компания, предлагаща свързани с криптовалути услуги в ЕС, да има регистрация в една от страните членки на блока, което след това ще им позволява да оперират на територията на целия съюз. Европейският банков орган (ЕБО) и Европейската служба по ценните книжа и пазарите ще отговарят за това криптоплатформите да спазват изискванията, включително и за наличието на адекватно управление на риска и мениджмънт, за да се избегне нов случай като този на FTX.

„Вземаме предпазни мерки, които ще предотвратят това компании, активни на пазара в ЕС, да участват в някои от практиките, довели някои оператори на криптоактиви до крах“, заяви Макгинес по време на парламентарния дебат. „Както видяхме през последните месеци, строгите правила и надзорът са крайно необходими, тъй като имахме краха на проекти като FTX, Terra Luna, Celsius и Voyager“, допълни тя.

„Въпреки че криптопазарът все още е твърде малък, за да предизвика риск за системата, ние също така знаем, че има нарастваща връзка между криптопазарите и услугите за традиционни финанси“, посочи още еврокомисарят.

Текстът на закона получи одобрение миналото лято, но не включваше мерки за управление на тази част от сектора, която бе в сърцето на миналогодишните кризи.

Криптокредитирането, децентрализираните финанси и незаменяемите токени са отвъд обхвата на MiCA, което вече доведе до призиви – включително от управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард – за MiCA 2.

Като цяло обаче криптомениджърите казват, че законодателството в този си вариант е по-добре от това да няма никакво. Мерките на САЩ срещу големи играчи доведоха до това, че компании като Coinbase, Circle и Binance увеличиха присъствието си в Европа. Според главния изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг „всичко е на масата“, когато става въпрос за бъдещия оперативен отпечатък на компанията.

Продължителният период на разработване на MiCA остави фирмите в „преходен период“, коментира вицепрезидентът за бизнес развитие на Coinbase Нана Муругесан. По неговите думи обаче самият той още вижда европейските крипторегулации като „работа в развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още