IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организацията на борсовите регулатори готви първите си препоръки за криптосектора

Те ще представляват първия международно координиран набор от правила за криптоактивите, каза председателят на IOSCO

11:48 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните регулатори скоро се готвят да предложат първия набор от международни правила за криптоактивите, включително това как вече съществуващите разпоредби могат да се прилагат в сектора. Това съобщиха от Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), цитирани от Ройтерс.

Компаниите за криптоактиви призовават за международно координиран подход, за да се даде повече яснота на сектора на фона на сегашните различни подходи.

Във вторник съветът на финансовите министри на Европейския съюз даде окончателното си одобрение за първите закони за криптосектора на водеща световна юрисдикция.

„Щом веднъж бъдат завършени, препоръките ще представляват първия международно координиран набор от правила за криптоактивите“, каза Жан-Пол Серве, председател на IOSCO, по време на събитие в Париж.

Членовете на IOSCO, включително Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ, японската Служба за финансови услуги и други регулатори от Великобритания, Германия и Франция, са ангажирани да прилагат препоръките на органа.

Миналогодишните фалити на големи играчи в криптосектора като FTX, както и последните събития на пазара са подсилили „моята решимост да изпълня този дневен ред“, коментира Серве.

„Както многократно съм казвал, препоръките на IOSCO ще изяснят обхвата, до който съществуващите принципи и насоки могат да се прилагат за трансграничните виртуални активи и доставчици на услуги“, каза още той.

Серве, който също така е и председател на белгийския регулатор за ценни книжа, също така посочи, че частните финанси ще са нов приоритет за работата на IOSCO тази година.

„Подновеният регулаторен интерес в тази област идва от безпрецедентния ръст при частните финанси, нарастващата им роля при финансирането на реалната икономика и увеличаващата се свързаност с регулираните публични пазари“, посочи Серве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още