IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered: Цената на биткойна може да скочи до 120 хил. долара през 2024 г.

За тази година банката прогнозира ценови ръст за токена до 50 хил. долара

20:45 | 10.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на най-популярната криптовалута в света, биткойн, може да нарасне до 50 000 долара през тази година и до 120 000 долара до края на следващата година, прогнозира Standard Chartered. Според британския кредитор скорошният скок в цената на токена може да насърчи биткойн „копачите“ да натрупват повече количество от криптовалутата, съобщава Ройтерс.

Standard Chartered публикува прогноза за цена на токена от 100 000 долара за края на 2024 г. още през април с изгледа, че така наречената „крипто зима“ е приключила, но впоследствие един от най-известните валутни анализатори на банката, Джеф Кендрик, посочи, че сега прогнозата е коригирана с 20% „нагоре“.

„Повишената рентабилност на копачите на биткойн показва, че те могат да продават по-малко, като същевременно поддържат парични потоци, намалявайки нетното предлагане на токена и повишавайки цените на същия“, изтъква Кендрик.

Цената на биткойн скочи с 80% от началото на годината, но сегашното му ниво от малко над 30 200 долара все още изостава от отчетения през ноември 2021 г. пик от 69 000 долара.

Трилиони долари бяха изтрити от крипто сектора през 2022 г., тъй като централните банки повишиха лихвите, докато редица крипто фирми, като борсата FTX , се сринаха. Тазгодишният колапс на редица банки от традиционния сектор обаче подхрани възстановяването на токените.

Standard Chartered изтъква, че обосновката за прогнозираното покачване на цената е, че копачите, които добиват по 900 нови биткойни, произведени всеки ден по света, скоро ще трябва да продават по-малко, за да покрият разходите си - най-вече за електричество.

Кендрик изчислява, че напоследък копачите продават 100% от новите токени. Ако обаче цената достигне 50 000 долара, те вероятно ще започнат да продават само 20-30% от тях.

Той изтъква, че за една година предлагането може да спадне до диапазон от 65 700-95 550 от около 250 000 биткойна годишно.

Следващия април или май общият брой биткойни, които могат да се копаят всеки ден, също ще намалее наполовина поради вградения механизъм за доставка и издаване, който постепенно ограничава предлагането, за да запази привлекателността на токена.

Прогнозите за изключително високи оценки бяха нещо обичайно по време на предходните ценови ралита при биткойна. Анализатор на Citi заяви през ноември 2020 г., че биткойнът може да поскъпне до 318 000 долара до края на 2022 г. Миналата година обаче токенът приключи с около 65% ценови спад до 16 500 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 9 месеца
начи викате, некой актив може да се крадне безследно със 200-300 милиона, да ти фарилат борси за търговия с него и пак да си умеличи цената 10-20 пъти? Само ако търгувате в лудница може да стане това.............Еврейчетата пак са се нагрухали с кийти, сигурно държат 80% от пазара, оболотите падат щото краднат от бълъците на едро и по много. И кво друго освен рекламна статия от "аналлизатор" и фейк нюз може и требва да избълват? Шит КОЙН шит КОЙН, КУПИ,КУПИ,КУПИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Айде пак се почнаха глупостите с шиткойните. За апартаментите нямаше ли днес материали, някое брокерче, нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 9 месеца
Кормчията на Black Rock какво рече преди време? Биткойна е индекс на световната корупция. Нещо сега искат да я обяздят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още