IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на SEC е разочарован от решение за Ripple

По думите на Гари Генслър регулаторът ще продължава да прилага законови мерки и да работи за регистрирането на криптокомпаниите.

10:30 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP
Гари Генслър. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) Гари Генслър заяви, че е „разочарован“ от решението на областен съдия по делото срещу Ripple Labs Inc, според което едноименната монета не е ценна книга, когато се продава на инвеститори на дребно на борса, съобщава Bloomberg.

Регулаторът заведе дело срещу Ripple през 2020 г. с довода, че компанията е нарушила законите, набирайки пари чрез продажба на дигитални токени, без да ги регистрира като ценни книжа. Криптоиндустрията следи отблизо делото, което има потенциала да реши един път завинаги някои от най-дълго чакащите отговор въпроси за това дали дигиталните активи влизат, или не в обхвата на строгите стандарти на SEC за защита на инвеститорите.

Миналата седмица федерален съдия от Ню Йорк постанови, че монетата рипъл (XRP) е ценна книга, когато се продава директно на институционални инвеститори чрез писмен договор, но не и когато се предлага на инвеститорите на дребно на борса. Криптоентусиастите определиха решението като победа за индустрията.

По време на събитие в понеделник Генслър заяви, че макар да е разочарован от частта за инвеститорите на дребно в решението, той е доволен от това за институционалните инвеститори. „Все още го разглеждаме и правим оценка на това мнение“, коментира той.

По думите на Генслър SEC ще продължава да прилага законови мерки и да работи за регистрирането на криптокомпаниите.

„Ще продължим да се опитваме да привеждаме в съответствие (със законите, бел. ред.) фирмите, които може да не са в съответствие – без да имаме предразсъдъци към нито една от тях – и ще се опитаме да гарантираме, че защитаваме инвестиращата общественост“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още