IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монетите рипъл, продавани на дребно, не са ценни книжа, постанови американски съд

Решението се смята за победа на криптосектора и евентуален председент при други такива дела вбъдеще

13:23 | 14.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Федерален съдия в САЩ постанови, че едноименната монета на Ripple Labs Inc. е ценна книга, когато се продава на институционални инвеститори, но не и на инвеститорите на дребно като цяло, съобщава Bloomberg. Това е дългоочаквано решение, приемано за победа на криптосектора срещу Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Според областен съдия Аналиса Торес в Ню Йорк продажбите на рипъл на компанията на вещи инвеститори отговаря на условията за инвестиционен договор в рамките на федералните закони за ценните книжа, защото тези купувачи „биха разбрали, че Ripple предлага спекулативно твърдение за стойност за XRP (монетата рипъл, бел. ред.) с потенциални печалби“.

Според съдията обаче това не важи за редовните инвеститори – широката публика, купуваща криптовалути през борси. По думите ѝ няма доказателства, че тези инвеститори биха могли да анализират твърденията на Ripple за XRP. Според съдията много от твърденията, посочени от SEC в делото срещу Ripple може да не са били представени пред обществеността.

Решението изстреля цената на рипъла, който измести BNB, превръщайки се в третата по големина на пазарната капитализация монета, съобщава CoinDesk. Минути преди 12 ч. българско време рипълът поскъпва с над 66% до цена от 0,78306577 долара.

Цената на биткойна, от своя страна, прибавя 2,8% до 31 254 долара, а етерът 6,9% до 2001 долара.

Въпросът за това дали криптовалутите са ценни книжа или не е един от основните за индустрията, която настоява, че дейността ѝ не влиза в юрисдикцията на SEC и други регулатори.

Говорителят на SEC Скот Шнайдер заяви, че агенцията е удовлетворена от решението, че „токенът XRP се е предлагал и продавал от Ripple като инвестиционен договор в нарушение на законите за ценните книжа“. Регулаторът продължава анализа си на решението, допълни още той.

Според Пол Кислинджър, бивш адвокат на SEC и настоящ юрист към Lewis Brisbois, решението е възможен удар по юрисдикцията на регулатора, тъй като по-голямата част от криптообщността са именно инвеститорите на дребно, а не големите институционални играчи.

„Решението на съдия Торес, че монетите XRP са ценни книжа за институционални продажби, но не и за обществени продажби, ще има дълбок ефект за случаи занапред“, коментира Кислинджър. „Ако бъде прието от други съдилища, особено апелативни съдилища, това със сигурност ще свие юрисдикцията за правоприлагане на SEC, засягаща борсите“, коментира още той.

Решението бе взето на фона на агресивната кампания на американския борсов регулатор срещу криптокомпании, обвинявани в това, че продават нерегистрирани ценни книжа. По-рано в четвъртък стана ясно, че SEC е завела дело срещу Celsius Network и бившият ѝ главен изпълнителен директор Алекс Машински, срещу когото също така бяха повдигнати обвинения за измама от федералната прокуратура в Ню Йорк.

Според Дейвид Брил, бивш заместник-главен съветник на фалиралия криптоброкер Voyager Digital, решението на съдия Торес може да се окаже „вододел за класифицирането на дигиталните активи“. Според него то е особено добро за Coinbase, срещу която също има заведено дело от борсовия регулатор на САЩ.

SEC заведе дело срещу базираната в Сан Франциско Ripple и нейни мениджъри през декември 2020 г. Регулаторът обвинява компанията, съоснователят Кристиан Ларсен и главният изпълнителен директор Брадли Гарлингхаус в подвеждане на инвеститорите в XRP, продавайки монети за над 1 млрд. долара, без да бъдат регистрирани, като инвеститорите са били и лишени от информация за криптовалутата и самия бизнес на Ripple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Хаха, ей така дявола чете евангелието! Всъщност съдът е отсъдил, че това не е ценна книга, не е актив, не е нищо,освен приказки и легенди за балъци, но вие гонприемайте за "победа" :))) жалка сектантска история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още