IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясният статут на етера пред SEC го кара да изостава от ралито на биткойна

SEC намекна, че с новата си система на работа proof-of-stake етерът може да бъде категоризиран като ценна книга, което може да застраши търговията му

22:10 | 26.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jack Taylor/Getty Images
Снимка: Jack Taylor/Getty Images

Регулаторната несигурност около етера според някои пазарни анализатори е удар по представянето на токена спрямо скорошното рали на биткойна.

Тя идва от това дали американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) ще прибави етера към нарастващия списък с дигитални активи, които смята за нерегистрирани ценни книжа – нещо, което би направило токените по-трудни за търговия. Биткойнът се приема за стока в САЩ, а не за ценна книга, което помага за изясняване на статута му.

По-рано този месец SEC постанови, че 19 монети представляват нерегистрирани ценни книжа в рамките на съдебно дело срещу борсите Binance Holdings и Coinbase Global. Цената на някои от токените се срина с над 20% от първото заведено дело на 5 юни насам.

Цената на етера – втората по големина на пазарната капитализация криптовалута – остава относително непроменена за същия период, въпреки че тази на биткойна се увеличи с 14%. Втората изглежда отразява усилията на инвеститорите да намалят експозицията си към регулаторен риск, както и предложенията за пускане на нови биткойн спот борсово търгувани фондове от BlackRock и др. Въпреки това от началото на годината и двете водещи монети поскъпнаха значително – биткойнът с 80%, докато при етерът е около 60%.

„Не знам каква логика използва SEC, за да определя тези токени“ в делата си, коментира Дейвид Лоуант, ръководител на звеното за проучвания на платформата за търговия FalconX. Самият факт, че етерът не бе включен „не означава, че активът е вън от опасност“, допълни той.

SEC намекна, че с новата си система на работа proof-of-stake етерът може да бъде категоризиран като ценна книга. Скоро след това регулаторът сигнализира, че САЩ имат юрисдикция върху блокчейна и дори от кабинета на министъра на правосъдието нарекоха токена ценна книга в оплакване, заведено срещу криптоборсата KuCoin.

Представянето на етера спрямо това на биткойна. Графика: Bloomberg LP Представянето на етера спрямо това на биткойна. Графика: Bloomberg LP

И макар регулаторът да не посочва изрично блокчейна, етериумът и неговият основен токен имат сходен произход като някои от 19-те монети, наскоро определени като ценна книга. Солана и кардано са базирани на същия proof-of-stake механизъм.

Ако етериумът беше пуснат днес, щеше да се срещне с някои регулаторни трудности, но тъй като вече се използва по-масово и е минало дълго време от първоначалната продажба, тези действия по правоприлагане биха били малко вероятни при каквито и да е събития, коментира Престън Бърн, партньор в адвокатската кантора Brown Rudnick.

„Има възможност етериумът да бъде определен като ценна книга за целите на определени вторични трансакции%, посочи още Бърн. „В крайна сметка SEC може да твърди каквото си иска, но съдът, не комисията, трябва да определи дали етериумът е ценна книга или не. Подозирам, че ако това можеше да стане, щеше вече да е станало“, допълва той.

„SEC не е задължително да назовава всеки криптоактив, който смята за ценна книга, за да представи тезата си в тези производства (срещу Coinbase и Binance), така че те нямат полза от навлизането в неясна дискусия за това дали етерът е ценна книга в този контекст“, каза Лоуант от FalconX

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още