IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли решението за Ripple да се окаже краят на стратегията на SEC срещу криптовалутите?

Може би ще станем свидетели на началото на края за подхода на председателя Гари Генслър и този край може да се окаже пълен хаос

18:24 | 17.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на SEC Гари Генслър. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Председателят на SEC Гари Генслър. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) наскоро имаше лош ден заради решението на областен съдия по делото на регулатора срещу токена рипъл. И въпреки че след това публикува позиция, изпълнена с хвалебствия и перчене, което би накарало дори Доналд Тръмп да помисли, преди да натисне „изпрати“, SEC вероятно осъзнава какъв удар по цялостния ѝ подход към криптовалутите ѝ бе нанесен във федералния съд, пише в коментар за CoinDesk Джон Ризо, старши вицепрезидент на Clyde Group и бивш говорител на американското финансово министерство.

Може би ще станем свидетели на началото на края за подхода на председателя Гари Генслър „регулиране чрез правоприлагане“ към криптовалутите и този край може да се окаже пълен хаос за тези, които се противопоставяха на токените.

Кой можеше да предположи, че това ще се случи? Беше очаквано за мнозина, освен за шепа активисти във Вашингтон, които смятат, че „всички токени са ценни книжа“ с религиозна фанатичност. И макар да е почти сигурно, че SEC ще обжалва решението на областния съд, съдебните процеси вероятно ще отнемат месеци и ще останат в периферията на по-голямата реалност, а именно – решението на областния съд. И какъв страхотен момент е това, тъй като политическият дебат в Конгреса напредва за законодателство за поставяне на регулаторна рамка на криптоактивите.

За да разбере защо дебатът за политиките се е променил и ефектът върху това какви правила токените ще трябва да спазват, човек трябва да вземе предвид дългия криволичещ път, който криптополитиките вече изминаха.

Желанието криптоактивите да намерят място в регулаторния периметър дълго време бе подкрепяно от републиканци и демократи във Вашингтон. Позицията, която Ризо наблюдава по времето си във Вашингтон, е, че криптоактивите – независимо дали ви харесва, или не – ще останат, и изискват регулаторни рамки, които да ограничат рисковете за потребителите, незаконното финансиране и дестабилизиращите масови тегления.

Реалистичната стратегия за регулиране, а не опит за забрана на криптовалутите се сблъска с желанието на някои хора в столицата за постигнат резултат, който да заличи токените. Тези сили се опитваха да сложат прът в колелата на всеки опит за законодателство, като настояваха, че криптоактивите са просто ценни книжа, предлагани от пазарни участници, които отказват да се съобразяват със закона. Убеждението, че „повечето криптомонети са ценни книжа“ положи основата за SEC да постигне целите на антикрипто-тълпата чрез регулаторни средства.

Към началото на 2023 г. кампанията на SEC за регулации чрез правоприлагане остана недокосната от съдилищата. Тези, които предпочитаха по-строги криптоправила в САЩ, можеха убедително да се аргументират пред демократите в Конгреса, които са необходими за каквато и да е било двупартийна сделка за криптоактивите, че такова законодателство е ненужно и потенциално вредно.

Обратът на нещата

По ирония на съдбата с решението на областния съд, което проби дупка в стратегията на SEC и противниците на криптоварутите, вторите май ще трябва да приемат законодателно споразумение, което да е по-благосклонно към криптоактивите, отколкото ако бе прието при предишния Конгрес, контролиран от демократите.

Вместо регулаторна рамка за криптоактивите, проектирана и приета от Конгрес на демократи и приложена от администрация на демократи, те може да бъдат принудени да приемат споразумение, изготвено от републиканците в Конгреса в Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите. Тъй като SEC и антикрипто-демократите са лишени от аргумента, че техните съдебни дела са непоклатими, нищо не спира ускоряването на усилията за сключване на двупартийно споразумение относно регулаторна рамка за криптоактивите.

SEC и тези, които подкрепят неговия подход, може би се притесняват, че този лош ден ще се превърне в поредица от лоши дни. Серия съдебни загуби с подобно правно обоснование като решението от миналата седмица по делото за Ripple ще отслаби още ръката на преговарящите демократи, настроени срещу криптовалутите. Но човек поема този риск, когато залага всичко на нова законова стратегия. Когато губиш, губиш много, а отсрещната страна в дебата разбира, че предимството ти в преговорите отслабва с всеки изминал ден.

Оставайки далеч от това да сложи край на криптовалутите в Америка, опитите на SEC да осакатят сектора може да доведат до двупартийна регулаторна рамка, която вкоренява криптовалутите по-надълбоко в икономиката, отколкото се смяташе за възможно – наистина, лош ден да тези, които залагаха на стратегия за унищожаване на криптоактивите в Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още