IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът мина 42 хил. долара и криптопазарната капитализация достигна 1,6 трлн. долара

Във вторник цената на токена се коригира до 41 623 долара, което обаче остава на зелено за денонощието с ръст от 0,5%

11:32 | 05.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна достигна нов 19-месечен връх от над 42 хил. долара в понеделник, подкрепена от „панически покупки“, съобщава CoinDesk.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се придвижи нагоре бързо през уикенда, след като успя да преодолее нивото на съпротива на 38 хил. долара, което потискаше цените през по-голямата част от ноември.

Във вторник цената на токена се коригира до 41 623 долара, което обаче остава на зелено за денонощието с ръст от 0,5% минути след 10 ч. българско време.

По-малките токени обаче са на червено: етерът изтрива 1,9% до 2204 долара. На свой ред, рипълът поевтинява с 3,33%, а соланата с над 6%. Binance Coin също изтрива от цената си, но по-ограничените 0,5%. Индексът CoinDesk Market Index (CMI) – който проследява представянето на 200 монети – се свива с 0,8%.

С последното поскъпване на биткойна пазарната капитализация на криптосектора минава 1,6 трлн. долара за първи път от поне май 2022 г., когато се срина стейбълкойнът TerraUSD, показват данни на CoinGecko.

Защо биткойнът поскъпва?

Движението в цената на токена остава доминирано от очакваното пускане на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ, като пазарните наблюдатели залагат, че това ще стане в началото на януари.

От криптокомпанията Matrixport отбелязаха в понеделник, че завишените нива на премията на безсрочните фючърсни договори на биткойна спрямо спот цената сочат, че трейдърите бързат към сектора от страх да не пропуснат ралито.

Безсрочните фючърси се търгуват с премия от около 5-10% спрямо спот цената през по-голямата част от годината, която нарасна до 10-15%, а понякога стигаше и до 20-30%, посочват от Matrixport.

Инвеститорите не показват признаци, че възнамеряват да спрат да харчат пари за криптофондове, показват актуални данни на мениджъра на активи CoinShares. Миналата седмица се отчетени 172 млн. долара нетни потоци, с което за последните десет седмици притокът са средства се увеличава до 1,7 млрд. долара.

Макроикономическата среда също подкрепя ръста на цената на биткойна. „Смекчените изказвания на някои представители на Фед, отслабващият долар и относително силните данни на местно ниво задвижиха пазарите през уикенда“, коментира Алекс Торн, ръководител на звеното за проучвания на Galaxy.

Пазарните участници все по-усилено залагат, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти догодина, като дават вероятност от 86% за по-ниски лихви до май, показва инструментът CME FedWatch.

Причини за предпазливост

И макар бъдещите прогнози за биткойна да изглеждат обнадеждаващи, има надвиснали някои краткосрочни притеснения.

„Причината за притеснение е, че дори и натискът за продажба да е изчерпан на пазара на фючърси, има липса на последователност от спот пазарите“, се казва в доклад на Bitfinex.

Друга причина за предпазливост е това, че около 85% от биткойн адресите са на печалба, коментира Торн от Galaxy, което значи, че с движението нагоре при фючърсите може да има събиране на тази печалба.

„Биткойнът поскъпва с над 150% от началото на годината и е един от най-добре представящите се активи на коригирана спрямо риска база“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хайдее, старите шарани позабравиха и отново се разиграва сценката с шиткойна. Нови баламурници се търсят. А през това време какво се случи с шиткойна? Ами нищо, като и беше очаквано. Нито стана официално разплащателно средство (няма и как да стане), нито броя на трансакциите се е увеличил, дори напротив. Нищо. Ноооо шараните вярват, че гaвнaта са злато, нечтаейки за бързо забогатяване. Така е в живота - гъби и балъци сами си растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
sssaaa
преди 5 месеца
До: Big Stan, Защо да не се повтаря? Няма вечен ръст на нищо. Просто казвам, че обраха на Шараните Койните за известен период от време и сега сме в подем. След време ще се нароят нови шарани, купувайки на доста по-високи цени от сегашните и ще последва същтото. В развъдника оставяш малките рибки да се хранят за известен период от време и после ги събираш с мрежите, а не с въдиците. След това зарибяваш на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Big Stan
преди 5 месеца
До: sssaaaКазваш няма да се повтори, а! Само ръсст вече оттук нататък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
sssaaa
преди 5 месеца
До: Big Stan, Закъсняло ти е мнението с няколко месеца. Тарикатите събраха на балъците Койните при цена под 20к $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Big Stan
преди 5 месеца
Тарикатите събират нови балъци да им приберат парите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
RoyBatty
преди 5 месеца
Ама нали краят на биткойна беше почти тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още