IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагоре или надолу: Разполовяването на биткойна ще раздвижи цените

Предстоящото явление през 2024 г. със сигурност ще има ефект, спорен обаче остава въпросът какъв

18:47 | 06.11.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът е известен със своята волатилност, склонност към внезапни ценови скокове и бързи обръщания, които биха могли да изтрият милиони долари стойност само за няколко минути. Тези промени често са пълна мистерия за пазарните наблюдатели, като се има предвид липсата на връзка между дигиталната валута и реалната икономика, пише Bloomberg.

Биткойнът обаче има още една особеност, която е вградена в самия код, дал живот на токена: през известно време формулата, която управлява темпът на създаване на нови монети, се променя. И с приближаването на ново такова събитие – наричано разполовяване – привържениците на биткойна, както и скептиците му, разсъждават какъв ефект може да има върху цената.

Как всъщност се правят биткойните?

Една от характеристиките, които родиха опиянението по биткойна, е начинът, по който неговият създател Сатоши Накамото е обвързал създаването на монети с изпълнена работа, за да се избегнат фалшификации. Биткойните се генерират от т. нар. миньори, чийто компютри извършват сложни изчисления, които валидират трансакциите в блокчейна – публичната дигитална счетоводна книга. Миньорите се конкурират помежду си за получаването на новоизкараните монети - възнаграждение.

Какво тогава е разполовяването?

Разполовяването е планирано намаление на възнаграждението, получавано от миньорите. То се случва веднъж на приблизително четири години – по-точно на всеки 210 хил. блока трансакции. Както предполага самото име, при всяко се намалява наполовина количеството биткойн, което миньорите получават като награда за всеки блок. При пускането на биткойна през 2009 г. миньорите получаваха 50 биткойна за блок; през 2012 г. бройката бе намалена на 25 монети, на 12,5 през 2016, 6,25 през 2020 г. и сега се очаква да е 3,125 монети през 2024 г.  Анализаторите обикновено изчисляват кога приблизително може да се случи разполовяването, тъй като установяване на точна дата може да е трудно.

Какъв е смисълът?

Издаването на биткойни е ограничено по няколко начина. От една страна, според протокола на токена може да има само 21 млн. броя от него в обръщение. Това е привлекателно за мнозина, които се опасяват, че фиатните пари могат да загубят стойност заради инфлация, ако твърде много от тях бъдат принтирани.

Според привърженици биткойнът, за сметка на това, ще е гарантирано, че поскъпва. Разполовяването също така предотвратява инфлацията като периодично забавя темпа, с който биткойнът се създава, така че да не изпревари търсенето. За други наблюдатели разполовяването може да служи като сигнал да се побърза с покупката, тъй като по-бавният растеж може да е придружен от забавяне на ръста на цените.

Цената на биткойна и разполовяването. Графика: Bloomberg LP Цената на биткойна и разполовяването. Графика: Bloomberg LP

Кога се очаква следващото разполовяване?

То трябва да е около април 2024 г., според редица анализатори, въпреки че е трудно да се каже дата със сигурност. Това е така, защото времето, което трябва за създаването на нов блок, може да се забави или забърза в зависимост от редица фактори. Според повечето изчисления ще има 64 разполовявания, преди да се достигне максимумът от 21 млн. монети някъде около 2140 г., след което разполовяването ще престане. Щом това се случи, миньорите вече няма да могат да събират възнаграждение и ще се очаква, че ще разчитат на такси за обработка на трансакции, подобни на тези на компаниите за кредитни карти.

Разполовяването увеличава ли цената?

Този въпрос е обект на разгорещен дебат. През 2012 г. например биткойнът поскъпна с 8000% през 12-те месеца след намаляването на възнагражденията, а после отново поскъпна с почти 1000% около разполовяването от 2016 г. Последното разполовяване през май 2020 г. бе последвано от бича серия, която приключи с рекордната цена за монетата от 69 хил. долара през ноември 2021 г., въпреки че периодът съвпадна с рали и при други рискови активи. Към началото на ноември 2023 г. биткойнът поскъпва с около 109% спрямо епичното си поевтиняване от 2022 г. и се търгува за около 34 хил. долара.

Следващото разполовяване има потенциала да отприщи поскъпване на стойността от поне 81%, посочват от Bloomberg Intelligence и Matrixport. Скептиците, от друга страна, смятат, че обвързването на поскъпването с разполовяването е в най-добрия случай измамно. Второто разполовяване, например, стана факт, когато биткойнът вече така или иначе набираше по-широка популярност и съвпадна с бума на първичните монетни предлагания, голяма част от които бяха купувани именно с биткойни. Регулаторен удар върху криптосектора след краха на криптоборсата FTX през ноември 2022 г. също заплашва прогнозите за пазара.

Ако притежавам биткойн, нещо ще се промени ли за мен след разполовяването?

Не, освен че последвалите промени на цените ще Ви оставят или по-богат, или по-беден. Но е невъзможно да се знае до каква степен промяната ще е зависима директно от разполовяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 месеца
тоест производството му ще стане два пъти по скъпо... цената на борсата няма нищо общо със сплита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още