IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Binance: Все повече българи използват цифровите активи за защита от инфлацията

Над 7% от българските потребители на платформата се разплащат с цифрови активи

15:14 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Все повече потребители в България придобиват цифрови активи като мярка за защита от инфлацията. Това сочат данни от проучване на най-голямата криптоборса в света Binance за нагласите на българските потребители на платформата. В него са взели над 1900 респонденти, става ясно от прессъобщение на компанията.

Според данните потребителите на Binance у нас демонстрират оптимизъм за бъдещето на криптопазара, като 88% от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара на дигитални активи. Що се отнася до нивото на доверие в дългосрочната стабилност на криптовалутите в сравнение с традиционните, 65% от потребителите чувстват по-голяма сигурност спрямо криптопазара и насочват инвестициите си именно там.

В същото време 77% от тях сочат т. нар. разполовяване на биткойна (намаляване наполовина на възнаграждението, което миньорите получават за успешно обработен блок данни, бел. ред.) като катализатор за потенциално увеличение на стойността на актива.

Над 30% от анкетираните потребители на платформата посочват себе си като HODLers – нарицателно в сектора за инвеститори, които планират дългосрочна инвестиция в сегмента, а за 24% от тях притежанието на такъв актив е ефективна мярка за защита от инфлацията. От Binance отчитат ръст и при използването на криптовалути за извършване на онлайн или физически покупки, като днес над 7% от потребителите се разплащат с цифрови активи.

Според данните 30% от анкетираните планират да държат своите биткойни между 5-10 години, а едва 5,4% – до разполовяването. А 8% от тях не биха продали своите монети.

"От началото на тази година определено виждаме много повече оптимизъм. Българите все повече разбират фундамента на дигиталните активи и техните конкурентни предимства и започват да се открехват и към активи отвъд биткойна", коментира Веселин Георгиев, мениджър на Binance за България.

Мнозинството от анкетираните е в криптопространството между 1 и 5 години (63%), а 16% от тях търгуват с дигитални активи над 5 години. Новите потребители съставляват над 10%, което отразява значителен приток на нови участници. Основната валута, в която инвестират, е биткойн (20%), но са оптимистично настроени и към други криптоактиви.

Интересът към криптовалути за мнозина е провокиран от потенциала за висока възвръщаемост на вложенията (22,5%), а за 18% това е финансовата независимост и децентрализацията. На трето място потребителите отбелязват бързината и рентабилността на трансакциите, следвани от прозрачността и сигурността.

От проучването сред потребителите на платформата става ясно също, че значителна част са активни търговци – 67%. При разбивката на тази група 26,5% от респондентите се занимават с месечна търговия, 25,5% извършват седмични сделки, а 15% са ежедневни търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още